Egy társasjáték, melyben a vagyon elvesztése a cél
SZEMlélek 2020. július 26.

Egy társasjáték, melyben a vagyon elvesztése a cél

Marien Kollenstaart holland protestáns lelkész átalakította a Monopoly játékot: a "Monoholy" megalkotásával az volt a célja, hogy környezetében a keresztény értékeket képviselje.adobestock_78823905_monopoly.jpg

A lelkésszel a német katolisch.de készített interjút.

– Kollenstaart úr, hogy alkotta meg a "Monoholy"-t, a keresztény Monopolyt?
– A járvány alatt bibliai játékokon gondolkodtam a templomba járó fiatalok számára. Mindannyian az otthonukba zárkóztak, szerettem volna, hogy ez az idő kicsit kellemesebben teljen számukra. Mindig nagyon szép pillanat volt, amikor videokonferencián keresztül láthattuk egymást. Ezért kifejlesztettem az ismert játékok ingyenes bibliai verzióit: például egy bingó játékot, amelyben a jatékosoknak meg kell találniuk a számokat a Bibliában. Vagy a juh-játékot, ahol Jézust kell követnünk. Monopolyt viszont gyakran játszom magam is a gyerekeimmel. Összekapcsoltam a Zakeus vámszedő történetével, aki a szegények javára lemondott vagyonának nagy részéről. A Bibliában többször olvashatjuk, hogy Jézus felszólítja az embereket, adjanak túl értékeiken és osszák el pénzüket.

– Mik a legfőbb különbségek az eredeti társasjátékhoz képest?
– Az én verziómban az nyer, akinek először elfogy a pénze. Többek között megváltoztattam az utcaneveket olyan keresztény értékek nevére, mint például a "hit, remény és szeretet". A játékosoknak nem kell adót vagy vámot fizetniük, ha olyan mezőre lépnek, hanem ők kapnak valamennyit. Mert amikor találkozunk valakivel és megtapasztaljuk a szeretetet, gazdagabbak leszünk és nem szegényebbek.

– Gondolt-e valamilyen missziós funkcióra a játékkal kapcsolatban?
– Péntekenként mindig ezt játszom a hittanosokkal, akik megkeresztelkedni járnak hozzám. Akadnak olyan ismerőseim is, akik nem járnak templomba, de gyakran vacsorázunk együtt. Étkezés után szeretnének "Monoholy"-t játszani, mert remek ötletnek találják. Érdekesebb számukra játszani egy lelkésszel és felfedezni a keresztény értékeket, azokról beszélgetni, mint egy Biblia tanulmányozást végighallgatni. Az emberek szívesebben játszanak a prédikációk hallgatása helyett.

– Hogyan próbál meg mindezekről az emberekkel beszélgetni játék közben?
– Nem a beszélgetés a játék fő célja. Azt remélem, hogy az emberek maguktól gondolkodnak el rajta; ezért tettem bibliai idézeteket vagy történeteket az eseménykártyákra. Sok fiatal, vagy a hittől távol álló személy ezeket még nem ismeri. Aztán elmagyarázom ezeket és elindulhat egy beszélgetés. De az is lehet, hogy a mindennapjainkról folyik tovább a diskurzus. Kíváncsi vagyok, hogy a játék elősegíti-e beszélgetéseket vagy a résztvevők elmélyedését.

Összeállította: Szőke Tibor

Forrás: katolisch.de

süti beállítások módosítása