Elmarad az idei Budapest Pride felvonulás
SZEMlélek 2020. július 22.

Elmarad az idei Budapest Pride felvonulás

A Fesztivál többi programját azonban megtartják.pride_2018_3_szerk.jpg

A koronavírus miatt az idei évben egyszer már elhalasztották és lerövidítették a Budapest Pride Fesztivál programjait, a július 21-én kiadott, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közlemény szerint a fesztivált lezáró felvonulás - a tömegrendezvény 20 ezres látogatottsága miatt - elmarad.

A Budapest Pride két szervezőjével a nagy visszhangot kiváltó szivárványos - szent koronás illusztráció kapcsán nemrég készítettünk interjút, de már akkor szóba került a minden évben megrendezett felvonulás, ami sokakban kelt felháborodást.

A beszélgetés során mi is kifejeztük azt a véleményünket, hogy a Budapest Pride és az ahhoz kapcsolódó provokatív megnyilvánulások nem segítik a heteroszexuálisok és a saját nemükhöz vonzódók közötti megértést és párbeszédet.

Akkor abban maradtunk: ők is sajnálják, hogy az összességében edukatív és szórakoztató programokkal teli fesztivál üzenete a felvonulás miatt háttérbe szorul. 

A felvonulás lemondása okán újra megkerestük Radványi Viktóriát és Majercsik Johannát, akik válaszukban leírták: 

"Ahogy az utóbbi tíz évben egyre növekedett a fesztiválunk és a támogatóink száma, úgy döntöttünk, hogy a fesztivál programjainak megszervezését nyílt pályázati formává alakítjuk, a fesztivált pedig egy hetesről egy hónaposra húzzuk ki. Igaz, hogy idén a koronavírus miatt ismét az egyhetes fesztivál mellett kellett döntenünk (és emiatt júniusban a szervezés alatt álló programok 75%-át el kellett utasítanunk), viszont mindkét intézkedésünknek az volt a célja, hogy közössé és közösségivé tegyük a Budapest Pride Fesztivált. Úgy érezzük, sikeresen működik az, hogy bárki hozhat programot a fesztiválunkra, és bárki tematizálhatja azokat a problémafelvetéseket, amik számára a legfontosabbak - ezt pedig igyekszünk úgy segíteni, hogy a lehető legtöbb emberhez juttatjuk el a programokat.

Sajnálatos, hogy a Felvonulást a hagyományos módon nem tudjuk idén megtartani, viszont mivel a Felvonulás nem viszi el idén a show-t, azt reméljük, többekhez el tudjuk juttatni az egyhetes Budapest Pride Fesztivál 37 programját.

Párbeszédre pedig rengeteg alkalom lesz:

– ötödjére szervezi meg a Háttér Társaság és a Támogató szülők csoportja az “LMBTQI a gyerekem” nevű családi napot, ahol főleg szülők beszélgethetnek arról, hogy hogyan érinti őket az, hogy megtudták: a gyerekük is az LMBTQ közösség tagja

– az “Érzékenység a kereszténységben” című műhelybeszélgetésen a Mozaik Közösség vezetésében beszélgetünk majd arról, hogyan viszonyult Jézus azokhoz, akik mások voltak, vagy máshogy gondolkodtak

– Szegeden és Debrecenben a Melegség és Megismerés program keretében beszélgethetnek az érdeklődők LMBTQ emberekkel, meghallgathatják a történeteiket, feltehetik a kérdéseiket.

A saját szervezésű Pride Academy névre hallgató programsorozatunkban pedig olyan égető társadalmi problémákról fogunk majd beszélgetni, mint a rasszizmus, a lakhatási válság hatása különböző kisebbségek tagjaira, a nemek közti egyenlőtlenségek, a demokrácia válsága, és a klímakrízis.

Ha pedig valaki csak szimplán jól szeretné érezni magát, és eltöltene egy kellemes délutánt nyitott és barátságos emberekkel - LMBTQ emberekkel és támogatókkal egyaránt - nekik ajánljuk a sport- és kulturális programjainkat: lesz biciklis- és gyalogtúra, közös Margitsziget-kör futás, társasjáték est, több filmvetítés és színházi előadás, kiállítás és piknik is."

Arra a kérdésünkre, mennyi résztvevőre számítanak felvonulás nélkül, azt válaszolták, hogy a koronavírus-mentes időszakban egy hónap alatt, 100 programon átlagosan 7-10.000 ember szokott részt venni, így idén az egyhetes, 37 programos fesztiválra is nagyságrendileg 2-3000 résztvevőt várnak - de el tudják képzelni, hogy a hagyományos felvonulás hiánya miatt nagyobb lesz az érdeklődés a kis programokon.

"A legtöbb esetben van felső korlátja a résztvevőknek (ezt az adott helyszín befogadóképessége határozza meg), és van olyan programunk, amire már hetekkel ezelőtt elfogytak a szabad helyek"- tették hozzá. 

Összeállította: Sáhó Eszter

(Nyitókép: Ökumenikus istentisztelet és közösségi alkalom a 2018-as Budapest Pride Fesztiválon, Keresztények a melegekért facebook oldal)

süti beállítások módosítása