Újra a híveké a Szent Illés Katedrális Aleppóban
SZEMlélek 2020. július 21.

Újra a híveké a Szent Illés Katedrális Aleppóban

Július 20-án szentelték a szíriai polgárháborúban súlyosan megsérült maronita templomot.

aleppo_szerk.jpg

A több mint 140 országban jelen lévő "Kirche in Not" segélyszervezet volt a legnagyobb támogatója a székesegyház újjáépítésének, melyet a 2012 és 2016 közötti fegyveres konfliktusban legalább három rakétatámadás ért. Azt a városrészt, melyben a katedrális is állt, iszlamista harcosok foglalták el, és megpróbáltak minden keresztény jelképet elpusztítani, amit csak tudtak. A harcok végeztével, 2016 karácsonyán a Szent Illés Katedrális romjai között a hívek felállították a betlehemi jászolt, szentmisét mutattak be, és elkezdték a templom helyreállítását.

A háborúról és az újrakezdésről Joseph Tobji maronita érsekkel a SZEMlélek 2018-ban készített interjút, aki most, templomuk helyreállításának befejeztével a Kirche in Not munkatársainak úgy nyilatkozott, hogy ez az újjáépítés üzenet nemcsak az aleppói, hanem az egész világon élő keresztényeknek: "megfogyatkozott létszámunk ellenére még mindig ebben az országban élünk, és minden nehézségünk ellenére ezen a helyen továbbra is Istent fogjuk dicsőíteni".

A helyreállítást támogató segélyszervezet adatai alapján a háború előtt, 2011-ben még nagyjából 180 ezer keresztény élt a városban, ma számuk legfeljebb 30 ezer. Egész Szíriát tekintve pedig az erdetileg itt élő 1,5 milliós keresztény közösség tagjainak száma az egyharmadára csökkent.

A maroniták a kisebb keresztény közösségek közé tartoznak Aleppóban, de a humanitárius és pasztorális szolgálatban nagyon aktívak: "itt szeretnénk maradni - nemcsak azért, mert itt születtünk vagy nem lenne más lehetőségünk, hanem mert ez a missziónk" - erősítette meg az érsek.

A képre kattintva képgaléria nyílik a háború előtti, a harcokban megsérült és az újjáépített templomról:

Összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: katholisch.de, kirche-in-not.de, nyitókép: kirche-in-not.de)

süti beállítások módosítása