Miért van szükség szexuális felvilágosításra az iskolákban?
SZEMlélek 2020. július 20.

Miért van szükség szexuális felvilágosításra az iskolákban?

Már az általános iskolában is szembesülnek a gyerekek a szexualitással.

my_fertility-matters_workshop_1.jpgAnnak érdekében, hogy a helyére tegyék azt, amit láttak vagy hallottak, az MFM egyesület (My Fertility Matters) szexuális oktatási workshopokat kínál a német egyházmegyékkel szoros együttműködésben. Céljuk, hogy segítsenek az embereknek a testükkel és termékenységükkel való pozitív kapcsolat kialakításában.

Mert ha a gyerekek nem beszélnek erről a témáról, annak súlyos következményei lehetnek.

Számukra mindig izgalmas, ha valami olyat hallanak általános iskolai oktatás során, amiről az elején csak szégyenkezve vagy vihogva mondanak bizonyos kifejezéseket:
Leghamarabb a harmadik és negyedik osztályosoknak szerveznek ilyen műhelyfoglalkozásokat. Alexandra Dellwo-Monzel, az MFM egyesület koordinátora szerint ez az életkor már megfelelő, hiszen a látottakat, hallottakat nem tudják megfelelően értelmezni. Akár negatívvá is válhat a szemükben a szexualitás, mert még nem látják pozitívan a kapcsolatot saját testükkel vagy egy idegen testtel. Néhány szülő azonban aggodalmát fejezi ki a korai felvilágosítással kapcsolatban. Egy megbeszélés után viszont, ahol lehetőség nyílik mindent alaposan elmagyarázni, a szkepticizmus megszűnik - mondja a koordinátor.

Álláspontjuk szerint érdemes még az előtt megkezdeni a foglalkozásokat, hogy más fiataloktól kapott információk alapján alakulhasson a véleményük.

Az első fizikai változásokkal hamar szembesülnek az általános iskolában. "Így elég korán megtanulják, hogyan működik a testük, és mi történik, ha a pubertáskorba lépnek. Megtanulják az olyan kérdéseket is pozitívan látni, mint az első ejakuláció vagy az első vérzés. "Ha szeretem a testem, tudok törődni vele "- magyarázza Dellwo-Monzel.

Az előadók reggel érkeznek meg az iskolába. "A diákok sok kérdést tesznek fel nekik, mert sokszor könnyebb megvitatni a témát egy idegennel." A résztvevők az elején legtöbbször izgatottak. Ezért a foglalkoztatók próbálják megtudni, hogy mit tudnak a témáról . A legtöbben nem tudnak még semmit, de akad, aki hallott már valamit az idősebb testvérétől vagy egészen tisztában van az a leendő változásokkal. Az egyesület célja, hogy hiteles képet adjon a gyerekeknek. " A gyerekeknek meg kell érteniük, milyen változások mennek végbe a testükben, és hogy nem kell aggódniuk, hogy valami baj van velük."

A csoport képi eszközökkel, például tárgyakkal és kártyákkal dolgozik. Így a negyedik osztályosok hamarabb megszokják, hogy mindenről a szokásos módon tudnak beszélni.
A járvány miatt a workshopok csak a nyári szünet előtt indulhattak újra, ezért a koncepció kissé megváltozott. Alapesetben az alkalmak nemenként elkülönülve folynak, most a lányok és a fiúk együtt vannak jelen, korcsoportok szerint.
Dellwo-Monzel úgy véli, hogy

a műhelyekben a "legszebb dolog" az, hogy a gyerekek megerősödnek és magabiztossá válnak.


Amire kezdetben azt mondják, hogy undorító, megtanulják, hogy éppen az ellenkezője igaz és ezt el is fogadják. Az elismerés nagy szerepet játszik:

"Csak amit értékelek, azt tudom megvédeni"

- ez az MFM vezérelve.

 

Forrás: katolisch.de

Feldolgozta: Szőke Tibor

süti beállítások módosítása