"Én is ugyanolyan cigány vagyok, mint a többiek"
Gégény István 2020. június 30.

"Én is ugyanolyan cigány vagyok, mint a többiek"

Bogdán Réka tanodai csoportvezető sorsfordító története.

bogdanreka_nyito.jpg

A kaposvári fiatal roma pedagógus bizonyos szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hiszen abban az intézményben dolgozik, amelynek az alapjait édesapja rakta le. Aki szintén roma, s megannyi végzettsége van: gyógypedagógus, lakatos, napközis nevelő...

Réka sem kerülte el az előítéletekből fakadó rasszista támadásokat: egy katolikus iskola diákja például közölte vele, hogy nincs joga gimnáziumba járni, merthogy cigány. Tömör indoklás, a lényeg benne van. Talán az ilyen pofonok is arrafelé irányították sorsa alakulását, hogy a lesajnáltak, a megvetettek, a hátrányból indulók felkarolására tegye fel az életét.

A Hangya Tanoda tökéletes kereteket ad ennek a missziónak – az oda járó roma és nem roma diákok vonzó példaképként tekintenek a még mindig csak pályája elején járó csoportvezetőre, aki lelkesen készül közelgő esküvőjére. A kaposvári megyéspüspök fogja hamarosan megáldani a párjával kötendő életszövetségüket, s a tanoda mennyezetére függesztett egyszerű kereszt is jelzi: itt végtelen perspektívákban gondolkodnak.

Képek a kaposvári Hangya Tanodáról

– Nagyon sokszor megkaptam, még az egyetemen is, hogy a cigányok így, meg úgy, de te nem olyan vagy – idézi fel meghatározó emlékeit a mosolygós pedagógus. Ami számára furcsa, avagy zavaró, valójában a romákkal szembeni előítéletek gyógyításának hatékony eszköze lehet. Mert minél több roma üzeni meg az életével, hogy ő nem olyan, mint az a kép, ami sokakban – kétségkívül létező szomorú tapasztalatok alapján – él, annál kevésbé fordulhatnak majd elő a jövőben ilyen furcsa párbeszédek.

Bogdán Réka megannyi sorsfordító társával együtt roma szakkollégiumba járt felsőfokú tanulmányaival párhuzamosan, sőt, a húga is szakkollégista volt, az öccse jelenleg szintén ilyen intézmény tagja. Ráadásul mostani munkahelyén ő maga fogad szakkollégistákat önkéntes gyakorlati program keretében.

Mindezt el is mondja az alábbi videóban, amit munkahelyén, a Hangya Tanodában forgattunk. 

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása