Hogyan tovább, kereszténység?
SZEMlélek 2020. június 17.

Hogyan tovább, kereszténység?

Misehabzsolás, pult alóli gyónás, kreatív káosz: mit tanultak az egyházak a járványhelyzetből?01.jpg

Vége a veszélyhelyzetnek, újranyitottak a templomok, és úgy éreztük, itt az ideje, hogy beszéljünk az elmúlt három hónap tapasztalatairól: a Bonum Televízió stúdiójában Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és Hodász András római katolikus lelkipásztor válaszoltak a SZEMlélek Értékmagazin főszerkesztőjének, Gégény Istvánnak a kérdéseire a SZEMlélek Klub élő adásában.

 A teljes adás megtekinthető az alábbi videóra kattintva.

Az elhangzott főbb megállapítások:

– Több országban voltak olyan keresztény közösségek, melyek dacoltak az előírásokkal, és mondván, hogy a hit ezerszer erősebb, mint a vírus, és hatékonyabb bármilyen fertőtlenítésnél, később "szuperhordozókká" váltak.

– Fontos kérdés volt a karantén elején, hogy mit tudunk annak érdekében tenni, hogy a hívek ne szakadjanak el teljesen az egyházi közösségtől. Az internetes közvetítések lehetőségével óriási esélyt kaptunk arra, hogy a régi "sekrestye-kereszténységet" most már végleg levetve magunkról, jobban tudjunk nyitni a nem hívők felé is.

– A bezártság miatti lelki "elsivatagodást" a lelkészek is megélték: hirtelen nagyon üresek lettek a plébániák.

– Sokan próbálták politikai síkra terelni a templombezárásokat, pedig más országokhoz képest nálunk nem szólt bele a politika a vallásgyakorlás szabadságába.

– Az egyházi kommunikációval kapcsolatban lehetett volna tudatosabb az ökumenikus összefogás: legfelső szinten sok volt az esetlegesség.

– A konferenciabeszélgetések online világában jobban kellett volna arra is gondolnunk, hogy nem jut mindenki hozzá az internethez. Vajon nagyobb szolidaritás van-e bennünk, mint eddig?

– Az egyház jelen kell, hogy legyen az emberek között: ne azért keressék a transzcendenciát, mert megrémültek a halál lehetőségétől, hanem mert ez egy tartós vágyakozás bennük.

 Képgaléria a beszélgetésről (a Bonum Televízió fotói):

Összeállította: Sáhó Eszter

 

 

 

süti beállítások módosítása