Hogyan tervezzünk saját zarándokutat?
Sáhó Eszter 2020. június 12.

Hogyan tervezzünk saját zarándokutat?

Nem mindennapi zarándoklatra indul Schumicky Mária, és mi vele tartunk.maris_2_szerk.jpg

Nem hagyta, hogy mások mondják meg, merre menjen. Nem az előre megrajzolt és hivatalosan kijelölt turistaútvonalakat nézte, mikor összeállította útitervét:

olyan személyeket fog meglátogatni, akik neki fontosak, és olyan helyeket, melyek számára mérföldkövek.

Csak néhány helyszín a tervezett útvonalból: indulás Mátraverebély-Szentkútról, majd Budapest, Tata, Bodajk, Zirc, Bakonybél, Celldömölk, Sárvár és Kőszeg. Onnan egy kis segítséggel kell átjutnia Szentgotthárdra, és Sümeget majd Tapolcát érintve a végcél Óbudavár. Mindez legalább 600 kilométer, 40 nap alatt, gyalogosan.

"Találkozni fogok például egy lánnyal, aki a megtérésemben meghatározó szerepet játszott, de vannak helyszínek, melyek olyan emlékeket, meg nem valósult álmokat őriznek, ahol az elengedést kell gyakorolnom. Hagytam magamnak pihenőket és döntési lehetőségeket is, ha valahol tovább szeretnék maradni" - így indul Maris az útra.

És hogy miért pont most? Öt éve minden év tavaszán elzarándokol a franciaországi Lourdes-ba, de idén a járványhelyzet miatt ezt nem tehette meg. De mást is "köszönhet" a koronavírusnak: a felszabadult idejét, merthogy

rendezvényszervezőként megszűnt a munkahelye. Mégis áldásnak éli meg, hogy majd 30 évesen, amikor az ember egyébként is átgondol ezt-azt az életében, van lehetősége egy kis időt saját magával tölteni.

Életének fontos része a Szűz Máriával való kapcsolata, mert úgy érzi, sok helyzetből az ő közbenjárása mentette meg. Nagyon emberi kapcsolatot ápol vele, amibe még az is belefér - mint mondja - hogy most nincs annyira jóban a Szűzanyával, mint máskor. "Ahogyan az emberi kapcsolatainkat, úgy ezt is ápolni kell, különben meg fog szűnni. Ezért ez egy engesztelő zarándoklat is lesz" - teszi hozzá. A Mária-kegyhelyek meglátogatására ezért különleges módon is készül, plusz áldozatok vállalásával és imádsággal, valamint hordozni fogja sok más ember sorsát is: "egy Mária-kegyhelyen mindig sok csoda és szabadulás történik" - magyarázza az okot.

A csomagjában pedig mobiltelefonhoz való stabilizátor, állvány és mikrofon: merthogy rögzíteni is szeretne néhány pillanatot.

"Nem vagyok egy vlogger típus, sosem vágytam rá, de úgy éreztem, hogy belső hívást kaptam erre. Egy zarándokút lényege nem a túra és nem a helyszínek, hanem ami belül történik. Meg szeretném mutatni, hogy erre bárki képes" - mondja Maris, aki az "Indulj el, hogy hazatalálj - Úton Máriával" címet adta lelki zarándokútjának.

A SZEMlélek Értékmagazin és a Bonum Televízió csapata végigköveti Marist az úton. Hétről-hétre a legértékesebb pillanatokból összevágott kisvideóval és egy cikksorozattal készülünk. Olvasóinkkal és nézőinkkel így tudunk mi is becsatlakozni a zarándokútba, melynek hátteréről és az indulásról itt beszélgettünk részletesebben:

 

süti beállítások módosítása