Miért nem lehet egy Down-szindrómás lány az év arca?
Dr. Fekete Ágnes 2020. május 22.

Miért nem lehet egy Down-szindrómás lány az év arca?

A Nyugat.hu egy nyugat-magyarországi internetes magazin. Felületén Markó Éva sminkmesterrel karöltve évek óta versenyeznek a fiatal lányok az Év arca címért.

772564_nyaralas7.jpeg

Ebben az évben a zsűri meglepetésére nagyon színes volt a jelentkezők csapata, az ország több pontjáról is küldtek fényképet, talán a járvány miatt. Meg is hosszabbították a leadási határidőt április 30-ra.

Végül 11 jelentkező futott be. A legutolsó fiatal hölgy a 15 éves Zsófi volt, akit nővére nevezett a versenyre. Rajong a lovakért, nagyon szeret zenét hallgatni és imád autodidakta módon Michael Jackson koreográfiákat tanulni. Családjuk Gencsapátiban él, az 5 testvér közül ő a legkisebb lány. Kétszer is volt már divatbemutatón „kicsit másként”, mint Down-szindrómás fellépő.

A szülők először nem örültek a versenynek. Értékrendjükben nem kifejezetten központi kérdés a „szépség” ilyenfajta hangsúlyozása. De mivel ez a verseny korrektnek tűnt, nem kellett „parádézni” már azért is, hogy valaki benevezzen, elküldtek egy kedves fotót Zsófiról, azzal a céllal, hogy elmehet majd a kozmetikushoz, és szép fotók készülnek esetleg róla.

A végeredmény az lett, hogy rengetegen szavaztak Zsófira, azonban nem ő lett a győztes annak ellenére, hogy 500 szavazattal vezetett. Némelyek megdöbbenésére – az idei kiírásba ugyanis beiktattak "egy kis változást" a szervezők – 2084 szavazatával harmadik lett. Nem nagy dolog, hiszen egy profi smink és a fotózás a díj, mégis sokunknak keserű lett a szája íze. Az is érdekes, hogy a győztes szépség is megpendíti az önelfogadás kérdését, hiszen amint írja: „csak 165 centiméter vagyok, ami sajnos kevés…” Mintha az lenne a szépség, amit valaki egy titkos nagykönyvben annak nevez. Aki azonban ezt az egyébként nem ismert lécet leveri, sajnos nehezen jut be a belső körbe.

Azért is érdekes az a kérdés, hogy ki a szép, mert mintha ebben a kérdésben az a Nyugat után kullognánk. Franciaországban számos esetben láthatunk olyan bemondónőket a képernyő előtt, akik nincsenek sminkelve, természetes kedvességükkel nyerik meg a nézőket. Nálunk több ottani bemondó nem lenne „képernyő-kompatibilis”.

Nem lehet szép egy karakteres arc?  Biztos, hogy a beállított fotók vonzóak? Zsófiról egy egyszerű, mosolygós képet küldtek el. Rengeteg szempont lehetett a mögött, hogy a közönség rá szavazott. De az őt választó kétezer ember egyik fontos gondolata bizonyosan az volt, hogy lépjünk már ki a megszokott fotó-ideálok sorából! Miért ne lehetne éppen ő a legszebb? Nem lehetséges, hogy ha Zsófi nyert volna, akkor ez sokaknak segített volna abban is, hogy magukat elfogadják?

A Down-szindróma megállapítása messze nem a legnagyobb baj, ami egy gyerekkel történhet. Zsófi apukája például úgy gondolja, hogy a jó Isten külön az ő nevelésére találta ki lánya minden tulajdonságát.

Tegyük fel újból a kérdést saját magunknak: miért nem lehet egy Down-szindrómás lány az év arca? Talán azért, mert mi ebben a társadalomban többnyire nem fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk.

Cikkünk megjelenését követően a Nyugat.hu főszerkesztője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a zsűri az eredeti kiírás mentén hozta meg döntését, amelytől egyik induló induló kedvéért sem kívántak utólag eltérni. Roznár Gyöngyi a munkatársai nevében is sok bátorságot és kitartást kíván Zsófinak, a szüleinek pedig sok örömet a kislányukban.

süti beállítások módosítása