A kórusok mint a koronavírus szuper terjesztői
SZEMlélek 2020. május 15.

A kórusok mint a koronavírus szuper terjesztői

Németországban újranyitottak a templomok, azonban az emberek nem énekelhetnek. Vajon miért volt az éneklésnek jelentősége a vírus terjedésében?

data58105744-7a0c5c.jpg

Hollandiában történt a következő: március elején, közvetlenül a lezárás előtt, az amszterdami Bach vegyeskar Johann Sebastian Bach János passióját adta elő.  Kiderült, hogy már volt koronavírussal fertőzött tagjuk. Az amatőr kórus 130 tagja közül 102 lett beteg, beleértve a karmestert és a kísérő zenészeket is – állította a Trouw magazin a hétvégén.

Valami hasonló történt az Egyesült Államokban: Egy vírusfertőzött kórustag egy két és fél órás próbára ment 61 másik kórustaggal Washingtonban.  52 ember betegedett meg. Három kórházba került, kettő meghalt, jelentette az Egyesült Államok Betegségek Ellenőrzési Központja.

Az események azt mutatják, hogy a kórusban való éneklés a vírus szuper terjedéséhez vezethet. Ez az üzenet nyugtalanságot okozott a kórustagok körében - mondta Daphne Wassink, a holland KorenNetwork munkatársa: "Tagjaink szívesen énekelnének újra június 1-jén. Sokan tétováznak. Érthető, hiszen az amatőr kórusok tagjai, 1,5 millió énekes túlnyomó része Hollandiában 60 évesnél idősebb." A múlt héten, Mark Rutte miniszterelnök sajtótájékoztatón jelezte, hogy csoportokban nem szabad énekelni.

A virológusok még nem biztosak ebben, de úgy tűnik, hogy a koronavírus leginkább viszonylag nagyobb köhögés, tüsszentés és cseppek útján terjed, amikor másfél méteren belülre esnek a finomabb cseppek. A pára még órákig keringhet a levegőben. Úgy tűnik, hogy kisebb „csepp-adag” nem elegendő ahhoz, hogy valaki megfertőződjön, kivéve, ha nagy esetszámban kapja a „vírusos párát”, például kórházi helyzetekben. Zárt terekben, ahol sokan együtt énekelnek vagy kiabálnak, az ilyen cseppecskék nagyobb koncentrációban vannak jelen.

Azt javasolják, hogy legfeljebb négy fős csoportok énekeljenek templomokban. Mostani tudásunk szerint kis létszámú kórusban, ha a tagok egymástól másfél méter távolságra állnak, nem veszélyeztetik egymást. Kisebb, rosszul szellőző helyiségben nagyobb a fertőzés kockázata, mint egy nagy, jól szellőztethető teremben. Azt javasolják, hogy rendszeresen tartsanak szünetet, és alaposan szellőztessenek.

Willemijn Mooij, a Holland Bach Társaság igazgatója azt nyilatkozta, hogy "újra szeretnének kezdeni." Egy cég külön maszkokat is kikísérletezett kórustagok számára.

(Forrás: Nrc.nl)

süti beállítások módosítása