Nehéz napokon is derűt árasztó szentek
SZEMlélek 2020. május 14.

Nehéz napokon is derűt árasztó szentek

A derű és a jó humorérzék sok szent életének lételeme volt, akik másoknak is tanították, hogyan maradjanak derűsek a nehézségek közepette is.

2020-05-10.png

Íme néhány szent, akik ezt az örömöt fejezték ki életükben:

don-bosco-mural-1024x768-980x450.jpg

Bosco Szent János és a Vidámság Társasága

Bosco Szent János széles körben ismert volt örömteli hozzáállásáról, ami egyéniségének része volt. Diákként Chieriben létrehozta a „Vidámság Társaságát", amelybe összegyűjtötte a városka fiataljait. Henri Gheon a Bosco Szent János titka című könyvében írja, hogy a tagok esténként találkoztak valamelyikük otthonában, hogy olvassanak, imádkozzanak, tanuljanak, egymásnak tanácsot adjanak ... egy testben jártak az utakon, énekeltek, nevettek, kis kápolnákat látogattak, áfonyát és erdei szamócát ettek az erdőben.

Bosco szeretett különböző akrobatikus mutatványokat rendezni, hogy örömet szerezzen barátainak. Ez az örömteli hozzáállás folytatódott felnőttkorában: "Kedves barátom - írta egy társának -, olyan ember vagyok, aki szereti az örömöt, és ezért akar önt és mindenki mást boldognak látni. Ha úgy tesz, ahogy mondom, akkor örülni fog, és a szívében boldogság lakik majd. " Bosco örömének kulcsa az Istennel való élet volt, ami tartós örömet hozott.

szaleziak_20180309b.jpg

Savio Szent Domonkos derűje

Savio Szent Domonkos Savio Bosco Szent János tanítványa volt, és hasonló derűvel rendelkezett. Egyszer azt mondta egy barátjának: „Tudnia kell, hogy itt a szentség azt jelenti, hogy mindig vidámak legyünk. Próbáljuk elkerülni a bűnt, ami elrabol bennünket Isten kegyelméből és a szív békességéből, és megpróbáljuk pontosan teljesíteni a kötelességeinket.”

Mindig megpróbálta felvidítani a barátait, amikor komornak tűntek, és örömteli mesemondó hírében állt.

51743.jpg

Morus Szent Tamás 

Morus Szent Tamás is az üldöztetései közepette is örömtelien állt az életéhez. Egyedi életfelfogását jól tükrözi az általa mondott ima:

Adj nekem, Uram, egyenes lelket
hogy lássam, mi a jó és a helyes,
ne féljek a gonoszság támadásától,
és minden ügyemet rendbe tudjam szedni!

 Adj nekem, Uram készséges lelket,
mely sohasem unatkozik,
nem panaszkodik,
nem kesereg és nem érzékenykedik!
Segíts, hogy ne törődjem
mértéken felül azzal a valamivel,
amit Énnek hívnak! 

Adj, Uram, humorérzéket!
Segíts, hogy értsem a tréfát,
hogy vidám legyek
és másokat is fel tudjak vidítani!

neri_fulop.jpg

Néri Szent Fülöp mosolya

Néri Szent Fülöp, a mosolygós szent ismert volt a humoráról. Élvezte a szórakozást, miközben alázatát is humorral fejezte ki.

Hogy csökkentse az őt övező nagy tiszteletet – illetve hogy Isten és mások iránti alázatát hangsúlyozza – nem egyszer bolondozva, táncolva jelent meg a nyilvános tereken. Tetteivel felkavarta az érzelmeket, de mindig ugyanaz volt a cél: a megnövekedett alázat és fokozott türelem.

sjc_20140223171210989429_art_feat.jpg

Szent Josemaria Escriva optimizmusa

Szent Josemaria Escriva másoknak is tanította, hogyan kell megosztani a keresztény optimizmusát.

„A keresztény ember feladata az, hogy a gonoszt rengeteg jóval ellensúlyozza. Nem a negatív kampányokról, vagy az ellene való küzdelemről van szó. Éppen ellenkezőleg, pozitívan, optimizmussal kell élnünk, fiatalsággal, örömmel és békével. Megértőnek kell lennünk mindenkivel, Krisztus követőivel és azokkal, akik elhagyják őt, vagy egyáltalán nem ismerik. A megértés azonban nem azt jelenti, hogy visszavonulunk, vagy közömbösek maradunk, hanem aktívnak kell lennünk.”

„Engedd meg, hogy még egyszer megerősítsem: a megszokott munka egyszerűségében, a hétköznapok mindig újra ismétlődő részletei között kell felfedezned a nagy és új titkot, mely sok ember előtt rejtve marad: az isteni szeretetet.”

Forrás:aleteia

 

süti beállítások módosítása