Amikor Messi nem jut messzire – erre aligha számítottunk az evangélikusoktól
Gégény István 2020. május 14.

Amikor Messi nem jut messzire – erre aligha számítottunk az evangélikusoktól

Egy püspök a kapuban, kettő a mezőnyben, a világ legjobb focistái pedig mehetnek zuhanyozni.

evangfoci.jpg

Egy nappal azt követően, hogy értékmagazinunk munkatársa, Gundel Takács Gábor humorról szóló írását közzétettük, ismét egy poén részeseként kerül előtérbe "Gundi". Ám ezúttal nem ír, hanem, ahogy tőle megszokhattuk, kommentál. Nem is akármilyen meccset: a Camp Nou gyepén, hazai pályán fogadta a Barcelona csapata az evangélikus lelkészek válogatottját. Ki nem találnák az olvasók, de mivel a nyitóképen is látható a végeredmény, a videó elindítását megelőzően leírjuk: a vallásfelekezetileg nem semleges alakulat örülhetett a lefújáskor.

Mindez persze a képzelet szüleménye, de csak részben. Az ötlet mögött meghúzódó Erős Vár FC igenis létezik, ám a járványhelyzet miatt egy ideig nem léphetnek pályára. Ám a kor technikai adottságai lehetővé teszik virtuális meccsek lebonyolítását, így semmi akadálya nem mutatkozott, hogy az online térbe helyezzenek át egy mini bajnokságot. Így is történt, ha pedig lúd, legyen kövér: a négycsapatos sajátos e-kupáért két evangélikus válogatott (öregfiúk és kevésbé régóta fiatalok) mellett a Barcelona és a Juventus sztárjai küzdenek – illetve a katalánok már csak a lelátóról figyelhetik a folytatást, őket ugyanis búcsúra késztette a Kondor Pétert, Szemerei Jánost és Fabiny Tamást, vagyis az összes hazai aktívan szolgáló evangélikus püspököt soraiban tudó Lelkesz All Stars fantázianevű rangidős különítmény (külön tréfás adalék belegondolni, vajon miként mesélik el a gránátvörös-kékek, hogy kik is verték el őket).

Ha szabad némi kritikával élni saját munkatársam felé, az egyébként református felekezetű kommentátor talán lehetett volna kevésbé elfogult a "keresztesek" irányába, noha ez keveset von le a játék élményéből. A címbeli frázist is tőle idéztem, ahogy az is belefért a közvetítői sziporkák sorába, hogy "rosszul kezdett a Barca, aztán visszaesett", a felkészült szpíker azt is tudni véli, melyik lelkésznek a beceneve "van Balta", s az se tűnik véletlen célzásnak az evangélikus focisták vonatkozásában, miszerint "nem fognak megszeppenni, erős lesz a hitük magukban". Az a felvezető kijelentés pedig aligha vitatható, hogy hazai pályán "a Barcelona a világ szinte összes csapatát legyőzte már, de a Lelkész All Stars eddig bevehetetlen volt a számukra. Igaz, hogy most játszanak egymás ellen először."

Az az igazi poén, avagy trükk az egészben, hogy ez a tréfás kezdeményezés egyben az evangélikus 1+1%-os kampány része, amit nem is titkolnak (ott szerepel a vonatkozó felirat végig a videón).

Ez olyasféle innováció, amire nagy szüksége van Isten népének.

Bevallom, nem nagyon számítottam egyházi vezetői részről ilyen ötlet befogadására, megvalósítására – ehhez képest a Barcelona legyőzése már nem is tűnik olyan nagy falatnak.

A kupáért azonban jelen sorok írásakor még két másik csapat is csatasorban áll: május 14-én este a Juventus lép pályára egy másik evangélikus alakulat (a virtuális Erős Vár FC) ellen. A döntőt május 15-én "rendezik", nem is akárhol – a Glasgow városában található Ibrox Park, avagy Ibrox Stadion egy ízig-vérik protestáns futballcsapat, a Rangers otthona.

Sikerült a meccset követően megszólaltatnunk a győztes csapat egyik oszlopos tagját. Fabiny Tamás püspök elmondta: a virtuális kupa ötlete Antal Bálinttól, a Luther Kiadó igazgatójától származik, s az egyházi vezetők egyként pozitívan fogadták a felvetést. – Megtiszteltetésnek tartottuk, hogy egy ilyen kezdeményezésben "szerepelhetünk" – tájékoztatta a SZEMléleket a püspök, aki azért nem volt kifulladva, mert valójában csak a karaktere szerepel a játékban.

Az Erős Vár FC ugyanakkor egy nagyon is létező csapat, amelyet a fia, Fabiny Márton alapított évekkel ezelőtt a barátaival, többnyire karitatív célból. Miközben célzottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak, rendszeresen tábort is szerveznek nekik, egyben az MLSZ igazolt játékosai. Az úgynevezett BLASZ IV. kategóriában kezdték a szereplést, amelyet abban az évadban egyből meg is nyertek. Idén már a BLASZ III. középmezőnyéhez tartoztak, amikor a járvány miatt leállították a bajnokságot.

Itt nézhető vissza a Barcelona kiesését eredményező mérkőzés (a többi meccset is ugyanezen videócsatornán érdemes keresni május 14-én és 15-én estétől):

süti beállítások módosítása