Álhírkeltéssel mentett életeket
SZEMlélek 2020. május 08.

Álhírkeltéssel mentett életeket

Két zseniális lengyel orvos, Eugeniusz Łazowski és Stanisław Matulewicz többezer embert mentett meg azáltal, hogy a német megszállás idején fiktív tífusz-járványt hozott létre.

z19272890ih_eugeniusz-lazowski.jpg

"Nem tudtam harcolni fegyverrel vagy karddal - mondta Eugeniusz Łazowski a háború után -, de megtaláltam a módját, hogy megijesszem a németeket."

A csalás akkor vált lehetségessé, amikor Matulewicz felfedezte, hogy ha már nem élő tífusz baktériumot fecskendez be valakibe, akkor pozitív lesz a tesztje anélkül, hogy valóban megfertőzné őt.

Eugeniusz Łazowski körülbelül 8000 ember életét mentette meg a bonyolult megtévesztéssel.

A felfedezésnek komoly következményei lettek Rozwadów lakóira nézve, mivel a németek nagyon félték a tífusztól. Ez a betegség a történelem folyamán tűzként terjedt ott, ahol az emberek össze voltak zárva.

A németeknél már több mint 25 éve nem volt tífusz járvány, ezért a hatóságok attól tartottak, hogy a katonák nem immunisak a betegséggel szemben. Szabályokat vezettek be a tífusz terjedésének nyomon követésére és megakadályozására. Az orvosoknak be kellett jelenteniük a betegség gyanúját, és vérmintát kellett küldeniük a német laboratóriumokba megerősítés céljából.

A lengyel orvosoknak ugyanígy be kellett jelenteniük az összes feltételezett és megerősített tífuszos esetet, és vérmintákat kellett küldeniük a német laboratóriumokba. Ha megállapították a tífuszt, akkor az egész területet karanténba helyezték.

Łazowski rájött, hogy barátja felfedezése sok életet menthet meg. "Végül tudtam, hogy milyen szerepem lesz ebben a háborúban" - mondta évvel később.

Matulewicz attól tartott, hogy a németek rájönnek az ügyre, Łazowski azonban továbbra is oltott a hamis vakcinával. Vigyázott arra, hogy fiktív járványa a tényleges tífuszjárvány mintáját kövesse. Nem adta be az oltást  zsidóknak, mert tudta, hogy a németek egyszerűen lelőtték őket, ha kiderült, hogy tífuszosak. Több embert injektált télen és ősszel, ezáltal megismételve a betegség természetes ciklusát. A betegeket más orvosokhoz is továbbította, akik maguk diagnosztizálták és jelentették a tífuszos fertőzéseket.

data57803712-6df3f2.jpg

A karantént hamar bejelentették. A "Figyelem, Tífusz!" - hirdető plakátokat helyeztek el a környéken. Így a karantén-zónában lévő zsidókat nem deportálták a városból a koncentrációs táborokba.

Végül gyanús lett a halálesetek hiánya. A németek egy orvos-csoportot küldtek az ügy kivizsgálására. Łazowski hagyományos lengyel vendégszeretettel üdvözölte a látogatókat, volt bőven étel és vodka! Eközben az ifjú orvosok Łazowskival ellátogattak a városba, a leggyengébb kinézetű betegekhez mentek. A kiküldött fiatal orvosok annyira megrémültek, hogy ők maguk is megfertőződnek, hogy gyorsan leírták: a járvány valódi, és a párt-küldöttek hamarosan el is hagyták a körzetet.

Noha a kitalált tífuszjárvány nem tudta megmenteni Rozwadów és a környező falvak számos zsidó állampolgárát, mivel a deportálások jó része ekkor már megtörtént. Becslések szerint mégis megmentett 8000 lengyelt. 

Lazowski 1958-ban emigrált az Egyesült Államokba. Eugeniusz lett Eugene. Ott ismét találkozott Matulewicz-cel. Együtt közzétették a történetet egy tudományos cikkben 1980-ban. Dokumentumfilm is készült róla. Eugene, Oregon 2006-ban halt meg.

Képek a történetről:

 (Forrás:nrc.nl és Franceculture)

süti beállítások módosítása