Lemondásáról is őszintén vall életrajzi kötetében XVI. Benedek
SZEMlélek 2020. május 06.

Lemondásáról is őszintén vall életrajzi kötetében XVI. Benedek

A vaskos kötet végén egy aktuális interjú is szerepel az "ideológiák diktatúrájáról".96377512_3183526131873215_5369615748941479936_n.jpg

1184 oldal - önmagáért beszél a Németországban május 4-én megjelent "XVI. Benedikt - Ein Leben" című kiadvány terjedelme. A szerző, Peter Seewald újságíró jól ismeri az emeritus pápát, hiszen 1992 óta közvetlen kapcsolatban áll vele, olyannyira, hogy korábban már négy beszélgetéskötetet is készítettek közösen. Az új, 74 fejezetből álló monumentális műhöz XVI. Benedek személyes munkatársával, Georg Gänswein érsekkel és testvérével, Georg Ratzingerrel is hosszan elbeszélgetett.

A korunk legnagyobb élő katolikus teológusaként számon tartott

Joseph Ratzinger a legújabbkori egyháztörténelemnek nem csupán avatott ismerője, hanem egyre aktívabb formálója is, akinek három pápai szolgálatra is jelentős a hatása. II. János Pál mellett a Hittani Kongregáció prefektusaként meghatározó módon kivette a részét a katolikus egyház aktuális kihívásaira adott reakciókban "fő dogmatikusként", saját pápaságát követően pedig Ferenc idején sem vonult teljességgel vissza

- bár ritkán szólal meg, de akkor mindig élénk reakciókat váltanak ki szavai.

Az 1927-ben született történelmi személyiség fiatalkorától egyetemi oktatói ténykedésén át a vatikáni évtizedekig felsorolni is nehéz lenne, mi minden fér bele egy ekkora és ilyen különleges életutat hitelesen megrajzolni kívánó kötetbe - tudva és elfogadva, hogy biztosan kimaradnak belőle így is részletek.

Ami biztosan nem maradt ki a kötetből, és bizonnyal sokak érdeklődésével találkozik, az XVI. Benedek személyes hangvételű vallomása saját lemondásának körülményeiről.

Aki botrányos leleplezésben reménykedik, csalódni fog.

Nem csupán megerősítést nyer, hogy saját akaratából, mindenféle botránytól függetlenül döntött a visszavonulás mellett, éspedig azért, mert egészségi állapota miatt már nem érezte kellően alkalmasnak magát a pápai feladatok ellátására, hanem bevallja, hogy ezt a döntést valójában már pápai szolgálata kezdeti időszakában meghozta. Elődjeihez, VI. Pál és II. János Pál szent pápákhoz hasonlóan maga is letétbe helyezte ugyanis feltételes lemondását, arra az esetre, ha olyan állapotba kerülne, ami miatt nem lenne képes egyházfői tevékenységét ellátni.

Az életrajzi leírás zárásaként egy interjú is szerepel a kiadványban, amelyben a XVI. Benedek az emeritus pápaság jogi státuszáról - ezzel eloszlatja azt a félreértést, hogy egyszerre két pápája lenne a katolikus egyháznak.

Őszintén szól Ferenc pápával való kapcsolatáról, akitől nemhogy távolabb került volna visszavonulását követően, hanem barátságuk az utóbbi időben még szorosabbá vált.

Szomorúan szól az őt érő vádaskodásokról és azok megfogalmazóiról, s visszautasítja, hogy bele akarna avatkozni az egyház irányításába. Kitér korunk egyik veszélyes folyamatára: úgy látja, új típusú keresztényellenesség formálódik, szerinte humanistának látszó ideológiák diktatúrája zajlik a szemeink előtt. Rámutat: aki akár az abortusz, akár az azonos nemű párok "házassága" ellen szót emel, annak társadalmi kirekesztéssel kell szembenéznie.

Egy részlet kimaradt a könyvből, és pedig tudatosan: XVI. Benedek ugyanis - korábbi terveitől eltérően - írt egy szellemi végrendeletet. Ez azonban csupán halálát követően lesz megismerhető.

(Forrás: vigilia.hu, cruxnow.com, domradio.de, romereports.com, nyitókép: elpandelospobres.com)

süti beállítások módosítása