Hazugságokat közölt az ismert papról az egyik kormánylap
Gégény István 2020. május 04.

Hazugságokat közölt az ismert papról az egyik kormánylap

Pál Ferenc egészségügyi állapotáról és tevékenységéről találtak ki és tettek közzé valótlanságokat.

pferi.jpg

Mesés cikk jelent meg a Magyar Nemzet Online felületén – a szöveg egy része ugyanis mindenképp a fantázia szüleménye. Ferenc atya több közvetlen munkatársától megtudtuk: a szerző egyáltalán nem beszélt azzal, akiről bennfennteskedő információkat osztott meg.

Az még csupán megmosolyogtató szófordulat, hogy a lelkipásztort az "Angyalföldi Szent Mihály templom főcelebránsa" titulussal illeti a médium munkatársa. Főcelebránsa egy adott liturgiának szokott lenni, Pál Ferenc az egyházközség helyettes plébánosa. De ez csupán azt jelzi, hogy aki a cikket írta, valószínűleg nem ért az egyházi témákhoz.

Sokkal súlyosabb azon egészségügyi célzások sorozata, amelyek konkrétan hazugságok. Ez szerepel a cikkben: "Nem köhögött, csak hőemelkedése volt, de nehezen lélegzett". A valóság ezzel szemben az, hogy se hőemelkedése, se légzési nehézségei nem voltak.

mno1.jpg

De nem is misézik a Tomori utcai plébánián, hanem továbbra is a Babér utcai templomban mutat be szentmisét. Még a plébánia is a Babér utcához tartozik hivatalosan – ahol viszont nem misézik, mert ezt a templomban teszi. Kétségkívül létezik Tomori utca a környéken, tehát ez a tévedés amolyan "határeset", ami ismét a hozzá nem értés bizonyítéka.

mno3.jpg

A mesés elemek ezzel nem értek véget: a nem túl hosszú írásba még belefért egy utalás Pál Feri új könyvére, amelynek megírását olyannyira nem "folytatta" a katolikus pap, hogy bele sem kezdett annak a feltételezett könyvnek az elkészítésébe.

mno2.jpg

A mondák műfaját idéző, néhány részletében kétségkívül valós tényeket leíró szövegben helyet kapott még egy utalás arra, hogy az egykori magasugró "újra elkezdett sportolni". Pedig dehogy.

mno4.jpg

Ez a példa is megerősíti, hogy érdemes hiteles forrásokból tájékozódni.

(Nyitókép forrása: magyarkurir.hu)

süti beállítások módosítása