Schön György: Még szükség van aláírásra székely testvéreinkért!
Dr. Fekete Ágnes 2020. május 04.

Schön György: Még szükség van aláírásra székely testvéreinkért!

Egy kattintással segíthetünk a határokon kívül élő barátainknak!

res_50d174bc1ffdd70dd19df7459b46d475_full.jpg

A mai világban egyre nehezebb a búzát a konkolytól megkülönböztetni. Teleszórják a világunkat hírekkel: búzával és konkollyal. Millió poszt között az egyik: írd alá azt a valamit a székelyekért. Mire gondol először az ember ilyenkor: megint egy aláírás? Kinek? Mit akarnak tőlem? Szívünk érzékenységére kell hallgatni. A jobb megértés kedvéért létrehoztak egy honlapot is, írd alá néven. Itt láthatjuk, hogy baloldaliak és jobboldaliak, neves közéleti emberek, művészek tudósok akik „nagyon széles palettán mozognak”, aláírták a kezdeményezést. Erről beszélgettünk a Háló mozgalom egyik vezetőjével.

– Mi adja ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét?
– Ez az ügy azért érint személyesen, mert én magam is külhoni vagyok, délvidéki, a Bánságból indultam, és jól ismerem a kisebbségi, szórvány létet. Jól tudom milyen az a küzdelem, amit az ottaniak folytatnak az anyanyelvi megmaradásért. Az a mozgalom, amiben már húsz éve önkéntes munkát végzek, a Háló, magyar alapítású, keresztény katolikus szervezet, amelynek működési területe a Kárpát-medence, anyanyelve a magyar. Átjárunk a határokon, találkozókat szervezünk, és  természetes módon vagyunk együtt. Amikor a találkozók vannak, megéljük a közösséget, egységet. Az, hogy összetartozás, nemzeti érzés, közösség, számunkra legtöbbször nem beszédtéma, ezt nem kell sokat magyaráznunk, csak megéljük. Egyszerűen természetesen, együtt, akik sok országból jövünk össze, „nemzetközi” találkozón. „Nemzeti összetartozás” a gyakorlatban.A Hálóban soha nem foglalkozunk politikai kérdésekkel. Nem adunk közre nyilatkozatokat, felhívásokat. Egyetlen kivétel van, ez a Nemzeti Összetartozás Napja. Immár több éve, június elején azt kérjük nyilvánosan, hogy akihez eljut a felhívás, hívjon föl néhány távoli ismerőst, barátot a határokon túl, és fejezze ki azt, hogy egyek vagyunk, összetartozunk. Így, modern eszközökkel, de élő szóval, személyesen fonunk egy hálót. Ebből kiindulva nagyon gyorsan jött a Háló vezetőségében az a felismerés, hogy ebben az aláírásgyűjtésben vegyünk részt!

Tudjuk, hogy a Székely Nemzeti Tanács még tavaly annak érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos, őshonos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. A kezdeményezés elindításáért hat évig folyt a per az Európai Bíróságon. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Kárpát-medencei  rendezvényeinken közelről találkozunk olyan emberekkel, akik örömeikről, de a nehézségeikről is beszélnek. Arról, ahogyan magyarságukat megélik: azokon a területeken ahol élnek, különösen a szórványban, ahol a magyarság aránya meggyengül. Itt már kisebb a magyar közösség, lassan eltűnik. Nincs iskola, és magyar nyelvű egyházi szolgálat sem. A Hálónak az a feladata, hogy hidakat építsen, amelyen az emberek átjárnak, el tudják vinni a közösségi élményeket, érzéseket. Az együttlét megerősítő, megtartó erejét nem a Háló adja, hanem azok adják egymásnak, akik részt vesznek benne, és őszintén megnyílnak egymás előtt. Az utóbbi években volt néhány kimagasló esemény, ahol ez az érzés nagyon szépen megmutatkozott. Néhány alkalommal a táborainkban, ahova az egész Kárpát-medencéből jöttek résztvevők, megszerveztük a magyar állampolgársági eskütételt, mely az egész közösség előtt zajlott. Ezeket viccesen úgy emlegetjük: ”könny nem maradt szárazon”!

sch_1.jpgSchön György (Forrás: BonumTV)

– Nem úgy van, hogy politikai üggyé tették a hazafiasságot, ezért az emberek össze vannak keveredve?
– Sajnos itt a széthúzásról is szó van, és ez a politikából adódik, amit mi a „pálya széléről" szomorúan nézünk. Nem tudott teljes magyar egység kialakulni több alapvető kérdésben. Horvátország nem sokkal a megalakulása után megadta a külhoni horvátoknak az állampolgárságot, mi 2010-ig húztuk ezt. Azt látjuk, hogy, hogy sok esetben „nyolc magyar, kilenc párt”. Szomorúan emlékezünk a 2004. évi népszavazási kudarcra, és annak húsbavágó következményeire. Ez az aláírás most éppen az ellenkezőjéről szól, csak meg kell a szívünkkel érezni! Ezért van az, hogy a Háló, mint önálló független civil szervezet, melyet sok-sok ember önkéntes munkája tart fent, ezt nyíltan támogatja.

Az egységet közösségben lehet igazán megélni. A magyar nemzet egy nagy közösség, ezért a nemzeti kérdésekben egységesnek kellene lennie. A hívó szó nem a politika, hanem a közösségi érzés.

Ezekben a napokban, május 7-én éjfélig ezt kell megtennünk. Fel kell felismerni a szívünkben a különbséget! Nem arról van szó, hogy ez az aláírás gyorsan, mindent megold, hanem arról, hogy most ezt tehetjük meg. Lelkesítheti az embert ez ugyanúgy, mint a csíksomlyói búcsú, amikor együtt vagyunk több százezren.

Beszélgetőtárs: Fekete Ágnes

süti beállítások módosítása