Civilek is segítik a kórházi munkatársakat
Gégény István 2020. május 01.

Civilek is segítik a kórházi munkatársakat

A koronavírus-járvány a családok és vállalkozások mellett az egészségügyi dolgozók és a civil szervezetek életét is próbára teszi. Ám az új kihívások új megoldásokat szülnek.

civil3.jpg

A március 11-én kihirdetett vészhelyzet után azonnal szervezkedni kezdtek civil alapítványok, egyesületek, hogy a folyamatosan növekvő nyomást enyhítsék a kórházi dolgozókon és a mentőszolgálatokon.

– Az első hetekben voltak olyan helyek, ahol közvetlenül is probléma volt az ételbeszerzés – mutatott rá Sipos Zoltán, aki önkéntes koordinátorként segíti az egészségügyi intézményekbe adományokat juttatni. – A bezáró kórházi büféken túl is nehézség, hogy karanténszolgálatból nem lehet kiszaladni a kis közértbe.

Ráadásul a fertőző betegekkel dolgozók számára hiánycikk például a zokni, vagy éppen az eldobható étkészlet: biztonsági okokból ezeket nem lehet többször használni, a karanténban pedig főzni sem lehet a hosszú szolgálat alatt. Ezért egészen különleges biztonsági intézkedések mellett lehet ételadományt vinni a koronaellátásban dolgozók számára.

Nem csupán ők vannak nehéz helyzetben: a látogatási tilalom miatt néhány intenzív osztályon átmeneti hiány alakulhatott ki ápolási szerekből. A családtagok által eddig biztosított egyszerű termékek, például dezodorok, tusfürdők, eldobható borotvák hiánycikké válhattak néhány nap alatt.

Közel 2000 egészségügyi dolgozónak küldött Húsvétra édességet a Haribo

civil2.jpg

A Haribo által a Ments Életet Alapítvány számára fölajánlott 1960 darab édességet a Complexpress által biztosított raktárban helyezték el, majd önkéntes szállítókkal hordták szét azokba a kórházakban, amelyek jelezték, hogy szívesen fogadják az adományt.

– Az egészségügyi dolgozóknak küldött apró ajándékok arról is beszélnek, hogy a társadalom tagjai tudják, milyen fontos munkát végeznek, és elismerik őket – tette hozzá Sipos Zoltán. – Ételt adni a szeretet jele.

A Haribo példáját többen is követték: a felajánlás hírére előre csomagolt élelmiszereket, gyümölcsöket, sőt, sópipákat is fölajánlottak már a civil kórházi támogatást szervező csapatnak.

süti beállítások módosítása