Vidéken enyhülnek a kijárási korlátozások
SZEMlélek 2020. április 30.

Vidéken enyhülnek a kijárási korlátozások

A polgármesterek még szigoríthatnak.

pool-690034_1280.jpg

Május 3-án a koronavírus elleni védekezés első szakasza Magyarországon is lezárul. Mivel a döntéshozók úgy látják, a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is, ezért fokozatosan és szigorú menetrend szerint, de újraindítható az élet Magyarországon.

Mivel a fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak, ezért Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak. Csak a virágüzletek tarthatnak nyitva péntektől, mégpedig korlátozás nélkül, a közelgő anyák napja miatt. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket is fenntartják az ország egész területén.

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek:

– Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.

– Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak.

– A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

– A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.

– Továbbra is kérik az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A bejelentett változások hétfőn nulla órától lesznek hatályosak, de az előttünk álló hétvégén még minden településvezetőnek meglesz a lehetősége arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessen. Az enyhítés további szakaszairól egyelőre nem esett szó.

Az újonnan meghozott védelmi szabályokat kéthetente felülvizsgálják, de az ígéret szerint nemcsak kéthetente, hanem naponta, óráról-órára figyelemmel kísérik a számok és a helyzet változását, és ha a betegek számában, vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat.

A döntéshozók szerint is valós veszély, hogy az élet újraindításával növekedhet a fertőzöttek száma, ugyanakkor a magyar gazdaság szempontjából fontos lépés.

A módosított szabályok részleteit a csütörtökön, illetve a következő 1-2 napban közlik.

(Forrás: MTI, nyitókép: pixabay.com)

 

süti beállítások módosítása