Nem is olyan könnyű elhalasztani egy világkongresszust
Gégény István 2020. április 28.

Nem is olyan könnyű elhalasztani egy világkongresszust

Tengernyi kérdés vár megválaszolásra a 2021-ben tartandó NEK kapcsán.

nek2021.jpg

Egy dolgot tudunk nagyon biztosan az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán: azt, hogy nem 2020. szeptember 13-20. között fogják megtartani, hanem valamikor a jövő évben. A járványügyi helyzet miatt hozott vatikáni döntés beszédesen szűkszavú volt – se az új időpont, se az idén ezek szerint elmaradó programokkal kapcsolatos részletek nem derülnek ki belőle.

A helyzet kapcsán eszembe jutott a Gerendai Károllyal néhány napja készített interjúm, amelyből kiderül, hogy amíg egy koncertet viszonylag könnyű egy másik időpontra átszervezni, egy komplex fesztivált nem lehet csak úgy "odébb tolni". Egy programok garmadát magában foglaló esemény előkészítése ugyanis rengeteg egyeztetést igényel rengeteg szereplővel, az előadóktól a résztvevőkön át a munkatársakig, segítőkig.

A 2020 őszére tervezett budapesti katolikus világtalálkozó sok szempontból hasonlít egy fesztiválhoz (zenei rendezvények is a tervezett programcsomag részét képezik), s most ha nem is a nulláról, de – egy ház felépítésének mintájára – az alapoktól kell kezdeni az újratervezést. Ráadásul a hasonlatnál maradva egy már majdnem kész társasházat kell "máshová átépíteni".

Teljesen jogosan merül fel a kérdés a bejelentés kapcsán a külföldi érdeklődőkben, hogy mi lesz a már lefoglalt utazásukkal, szállásukkal, az is bizonytalan, hogy az idénre felkért előadók ráérnek-e az új időpontban ugyanígy, valamint a regisztrált résztvevők jelentkezése érvényes-e jövőre is – pláne, ha egyes helyszínek megváltoznak, így a befogadóképesség is módosulhat esetleg. Különösen nagy figyelem hárul azokra a fiatalokra, akik a Puskás Arénában lettek volna idén elsőáldozók. Ők és a hozzátartozóik érthetően kíváncsiak rá, mikor és hol kerülhet sor a számukra kiemelkedően fontos eseményre.

Megkerestük a NEK Titkárságát, s megtudtuk, hogy a vatikáni bejelentés óta gőzerővel dolgoznak azon a bizonyos újratervezésen, ám néhány nap türelmet kérnek minden érintettől. – Az első, legalapvetőbb feladat az új időpont meghatározása. Amikor ez eldől, annak fényében tudjuk az új részleteket kidolgozni, s ezekről tájékoztatást nyújtani a nyilvánosságnak – közölte Zsuffa Tünde, a rendezvény sajtófőnöke.

Az alábbi üzenet szerepel az elsőáldozók plébániai kapcsolattartóinak küldött levélben: "A NEK Általános Titkársága, együttműködésben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával mindent megtesz annak érdekében, hogy az eredeti terveknek megfelelően kerüljön megrendezésre a kongresszus 2021 szeptemberében. Az elsőáldozásra jelentkezettekkel kapcsolatosan a szükséges egyházi egyeztetéseket követően tudunk iránymutatást adni. A további tájékoztatásig szíves türelmét kérjük."

Érdemes tehát az érintetteknek és érdeklődőknek a következő napokban a NEK központi honlapját figyelni.

(Illusztráció forrása: iec2020.hu)

süti beállítások módosítása