A volt lengyel kormányfő bojkottálja az elnökválasztást
SZEMlélek 2020. április 28.

A volt lengyel kormányfő bojkottálja az elnökválasztást

Donald Tusk nem fog szavazni a május 10-re kiírt, a koronavírus-járvány miatt levélben lebonyolítandó lengyel elnökválasztáson, erre szólította fel a többi választót is.

tusk_1.jpg

Az Európai Néppárt (EPP) jelenlegi elnöke szerint nem lehet megbízni abban, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány egészségügyi szempontból biztonságosan meg tudja szervezni a levélszavazást. A választás ráadásul a politikus szerint nem lesz "sem szabad, sem egyenlő".

Donald Tusk az indokok között arra is hivatkozott, hogy az ellenzéki jelöltek kevesebb megszólalási lehetőséget kapnak a lengyel közszolgálati médiában. Úgy gondolja, a választásokat megfelelő előkészületek után egy "viszonylag közeli időpontban" lehetne megtartani.

A volt lengyel kormányfő megszólalását követően az ellenzéki többségű felsőház elnöke, Tomasz Grodzki, valamint a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) elnökjelöltje, Małgorzata Kidawa-Błońska is közölte: ők sem fognak szavazni május 10-én.

Utóbbi politikus már március végén az elnökválasztás bojkottjára szólított fel. Bár a jelöltséget továbbra is vállalja, de mostantól különféle vitákban szeretné elmagyarázni a választóknak, miért nem szabad a választást májusban megtartani.

A választás fő esélyesének Andrzej Duda hivatalban lévő elnök, a PiS által támogatott jelölt számít. Jelenlegi támogatottsága több felmérésben is meghaladta az 50 százalékot, ami első fordulós győzelmet hozna számára.

(Forrás: MTI, fotó: zdrowie.wprost.pl)

süti beállítások módosítása