Újraindulnak a Notre-Dame helyreállítási munkálatai
SZEMlélek 2020. április 27.

Újraindulnak a Notre-Dame helyreállítási munkálatai

Ezen a héten fokozatosan újraindulnak a helyreállítási munkálatok a párizsi Notre-Dame székesegyházban. Az egy évvel ezelőtti tűzvész utáni rekonstrukciót márciusban, a koronavírus-járvány miatt kellett leállítani bizonytalan időre.

773x435_cmsv2_38802f91-7b89-5850-9fd2-62ebb1667d9d-4648514.jpgA Notre-Dame-ban a fertőtlenítési lehetőségek ugyanis nem tették lehetővé, hogy maradéktalanul be lehessen tartani a járványügyi biztonsági szabályokat és garantálni lehessen a csaknem száz munkás biztonságát. A most visszatérő dolgozók létszámát fokozatosan növelik májusban.

Először a felújítási terület működését indítják be, majd a megerősítési munkálatokat kezdik újra május közepén (fertőtlenítési eszközöket helyeznek el), végül pedig maga a stabilizáció indul újra. Többek között lebontják az állványzatot, amelyen a tűz kiütött, de az orgona állványzatát is darabokra szedik.

A munkálatok hétfőn kezdődő fokozatos felvételével ügyelni fogok arra, hogy a megfelelő előírásokat - így a kötelező biztonságos távolságot - az építkezésen dolgozók esetében betartsák.

Az Île de la Citén álló több mint 850 éves gótikus katedrálisban tavaly április 15-én, kora este csaptak fel a lángok. Leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. Másnap Emmanuel Macron elnök közölte: öt év alatt szeretné helyreállíttatni a Notre-Dame-ot.

A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkálatokkal azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt júliusban hetekre le kellett állni, ősszel és télen pedig viharok lassították a munkát.

Az évi csaknem 13 millió látogatót fogadó világhírű turistalátványosságnak számító székesegyház még mindig nem menekült meg teljesen, bár a helyreállításért felelős illetékesek csekélyre teszik a valószínűségét annak, hogy összeomoljon. A tényleges felújítás azonban még nem kezdődött el.

A tűzvész után több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, óriáscégektől és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra.

Forrás:euronews

süti beállítások módosítása