Fegyveres rendőrök zavartak meg egy szentmisét Franciaországban
SZEMlélek 2020. április 27.

Fegyveres rendőrök zavartak meg egy szentmisét Franciaországban

Egy párizsi templomban éppen istentiszteletet tartottak múlt vasárnap, amikor belépett három fegyveres rendőr és megpróbálta leállítani a szertartást.

saint-paul-saint-louis_church_interior_1_paris_france-e1587579373332.jpgIgencsak meglepődtek a Párizs 8. kerületében lévő Saint-André-de-l’Europe templomban, amikor szentmise közben egyszer csak belépett az épületbe három rendőr fegyverrel az oldalán. Philippe de Maistre atya elmondása alapján összesen heten voltak a templomban, egy diakónus, az orgonista, a kántor, az egyházközség három tagja és ő maga – írja az Aleteia.

Az atya felháborodva mesélt a történtekről, amit már csak azért sem tud mire vélni, mivel a törvények szerint a templomban a rendőrhatóság nem más, mint a plébános, ennek értelmében pedig még a rendőrök is csak az ő engedélyével léphetnek be a templomba, ez alól az egyetlen kivétel a tűzoltóság.

A plébános úgy döntött, hogy folytatja a misét, de a rendőrök felszólították, hogy fejezze be és pénzbírsággal fenyegették meg. Végül megzavarva a szertartást a rendőrök tizenöt perc elteltével elmentek, de előtte még távozásra szólították fel a három ottlévő egyházközségi tagot.

Philippe de Maistre atya bement a rendőrőrsre, hogy tisztázza a történteket. Kiderült, hogy a templom mellett lakó egyik szomszéd telefonált be a rendőrségre azzal a bejelentéssel, hogy titokban misét tartanak a templomban. A plébános elmondta, hogy zártkörű szertartásról volt szó, még a templom ajtaját is bezárták, hogy a hívek ne menjenek be.

Az atyát végül nem bírságolták meg, Michel Aupetit párizsi érsek a Radio Notre-Dame-nak adott interjújában azonban elítélte a rendőri intézkedést, mivel a rendőrök fegyverrel be sem mehettek volna a templomba.

Az eset április 19-én történt.

Forrás:Esztergom-Budapest Egyházmegye fb-oldala, Aleteia, 

süti beállítások módosítása