Schönborn bíboros: még több szolidaritásra lesz szükség
SZEMlélek 2020. április 23.

Schönborn bíboros: még több szolidaritásra lesz szükség

Még több szolidaritásra, még szorosabb összetartásra lesz szükség, amíg az egyházi élet újra olyan lesz, mint amilyen korábban volt - jelentette ki Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek azt követően, hogy Susanne Raab kulturális miniszter ismertette a templomok május közepén történő újranyitásának feltételeit.

becs_1.jpg

"Új fejezet kezdődik" - jelentette ki Susanne Raab annak kapcsán, hogy május 15-től ismét tarthatnak szentmiséket, istentiszteleteket a hívők jelenlétében Ausztria templomaiban. Leszögezte: lépéseket lehet tenni annak irányába, hogy az egyházi élet is visszatérjen a "normalitásokhoz". A tárcavezető ugyanakkor kifejtette, hogy a templomokban is óvintézkedéseket vezetnek be. Ennek értelmében a híveknek kötelezően szájmaszkot kell viselniük. Rendszeresen fertőtlenítik a sokak által használt helyeket, illetve a sokak által megérintett tárgyakat. A résztvevők számát pedig limitálják: a templomban húsz négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat, a hívőknek legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymástól - ez nem érinti a közös háztartásban élőket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az istentiszteletek során egy zárt helyiségekben hosszabb időt töltenek együtt az emberek, ezért különösen ügyelni kell a rendelkezések betartására, így ezt ellenőrizni fogják - tette hozzá.

A miniszter asszony elismerően szólt az egyházak koronavírus idején végzett tevékenységéről. Arról is beszélt, hogy az egyházak kreativitásukról is tanúbizonyságot tettek azzal, hogy interneten, a televíziós csatornákon, illetve a rádióban közvetítették a szentmiséket, istentiszteleteket, és ezzel mintegy négymillió követőre találtak.

Christoph Schönborn arról beszélt, hogy bár a hívők ismét gyakorolhatják hitüket a templomokban, nagyon óvatosnak kell lenniük. Ismertette, hogy a különböző egyházak az elkövetkező napokban gondoskodnak az óvintézkedések betartásának feltételeiről. Hangsúlyozta: sok türelemre, megfontoltságra lesz szükség, amíg az egyházi élet visszatérhet a megszokott formába. A bíboros arról is szót ejtett, hogy az élet az elkövetkező időszakban sem lesz egyszerűbb, ezért a korábbinál nagyobb szolidaritásra, összetartásra lesz szükség - tette hozzá.

(Forrás: MTI, fotó: kurier.at)

süti beállítások módosítása