Miért van sokkal kevesebb áldozata a járványnak Szlovákiában?
SZEMlélek 2020. április 18.

Miért van sokkal kevesebb áldozata a járványnak Szlovákiában?

Amíg hazánkban eddig 156-an haltak meg a koronavírus miatt, északi szomszédunknál összesen 8 áldozata van a fertőzésnek. Csoda helyett másban érdemes keresni az indokot.

szlovak1.jpg

A Válasz Online a dunaszerdahelyi kórház korábbi igazgatójával készített interjút, amelyben az idősek fegyelmezettsége, a politikusok egységes példamutatása és a gyors reakciók tűnnek egységesen a hatékony védekezés összetevőinek – noha ez a hozzáállás a társadalmi működés más területein áldozatokat követelhet. A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható, az alábbiakban dr. Horváth Zoltán válaszaiból idézünk néhány gondolatot.

Ahol többet tesztelnek, ott több lesz az igazolt fertőzöttek száma, ez ennyire egyszerű. A lakosságszámban Magyarországhoz jobban hasonlító Csehországban körülbelül négyszer annyi vizsgálatot folytattak, mint önöknél, és négyszer több pozitív mintát találtak.

Amikor a magyarországi sajtó még arról írt, hogy az öregek Budapesten és a nagyvárosokban a vírus ellenére viszonylag aktívan járnak-kelnek az utcán, itt már szinte eltűntek a közterületekről, legfeljebb Pozsonyban volt némi „mocorgás”. Ez faktum. Aki mégis kitette a lábát, maszkban tette, hiszen a kormány mindenkit erre kötelezett. Egyébként engem is meglepett az időskorúak fegyelmezettsége, amit sokan arra vezetnek vissza, hogy a kommunista diktatúra Szlovákiában talán erősebb korlátokhoz szoktatta az embereket, mint Magyarországon. De nem kell feltétlenül történelmi okokat keresni. A térségben először a csehek kezdtek markánsan védekezni, ott már március elsején kimutatták a koronavírust, majd a szigorúság – nyilván a csehszlovák közös múlt miatt – azonnal begyűrűzött Szlovákiába is, miközben az első itteni fertőzött csak öt nappal később lett meg. A járvány elleni harcban sokszor órák döntenek, Szlovákia viszont napokat nyert rögtön a legelején Csehországhoz és az akkoriban ocsúdó Magyarországhoz képest.

szlovak2.jpgDr. Horváth Zoltán

Amikorra a WHO méltóztatott kihirdetni a világjárványt, itt a nép már hitt a maszkban. Pedig Szlovákia épp kormányt váltott, minden adva volt tehát ahhoz, hogy legyen egy kis összevisszaság a központi kommunikációban. Mégis: a régi és a frissen beiktatott politikai döntéshozók egyként mutattak jó példát a maszkhordással.

A maszkviselés járulékos előnye az aeroszolos fertőzés kivédése mellett, hogy a járványügyi szempontból ugyancsak kulcsfontosságú tevékenységeket – szellőztetés, ruha- és telefonfertőtlenítés satöbbi – is rutinná tette. Aki tehát fordít időt arra, hogy szakszerűen eltakarja az arcát, a többi higiéniás szabályra is oda fog figyelni, sőt eleve nem megy közel egy másik maszkos emberhez.

Az új szlovák kormány minden ilyen fejleményre azonnal, egy nap alatt akar megoldást találni – néha jót, néha rosszabbat –, hogy ne veszítsünk időt. A védekezési mechanizmusok gyorsaságát inkább pozitív hangsúllyal mondom, annak viszont nyilván nem örülök, hogy mindeközben a gazdaságmentő intézkedések nagyon háttérbe szorulnak – ezekben egyértelműen Magyarország teljesít jobban.

(Forrás: Válasz Online)

süti beállítások módosítása