Eltűnt a fecskék fele!
SZEMlélek 2020. április 15.

Eltűnt a fecskék fele!

Mit tehetünk a fecskékért tavasszal?

mehlschwalbe_delichon_urbicum-e1581945824214-1140x641.jpg

Minden fecske legalább egy kiló repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát, olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Már tudjuk, hogy minden fecske legalább egy kg repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése.

De miért is csökken az állomány?

Ok lehet az élőhelyek átalakítása, fészkelőhelyek megszűnése, a táplálék csökkenése, a klímaváltozás, ami a fecskéket nem csak a költési időszakban, de az őszi és tavaszi vonuláskor, valamint az afrikai telelőhelyeken is tömegesen pusztítja (szokatlan és kedvezőtlen időjárás, szárazság okozta táplálékhiány) és a kedvezőtlen társadalmi változások: a fecskefészkek tömeges leverése (gyakran állami és önkormányzati intézményekről), a madarak elüldözése és akár megölése.

Mit tehetünk mi?

A napjainkra teljes egészében városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányzatoknak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe és egyben felelőssége van. Szerencsére több módon is felléphetünk a fecskékért:

Igyekeznünk kell megvédeni a fészkeket, az állománycsökkenés alapját a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme jelenti. Már csak azért is, mert a műfecskefészkek kihelyezése ott a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé lehet telepíteni.

Helyezhetünk ki műfészkeket a már meglévő fészkek védelme mellett, ezekkel a költés hatékonyan segíthető. A telepesen költő, jellemzően lakó- és középületlakó molnárfecskék esetében a mesterségesen kialakított telepek is jó szolgálatot tehetnek.

Törekedhetünk arra, hogy épületeken végzett munkák esetében odafigyeljünk a fecskefészkekre és azok védelmére. Fecskés környéken lehet létesíteni sárgyűjtőhelyet a madarak számára, ami főképp a nagyon aszfaltos területeken igen jó szolgálatot tehet.

A közvélekedéssel ellentétben a fecskék fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1–március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Költési időszakban, április 1–október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!

A fecskék védelme érdekében fészekleverés esetén néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt érdemes tájékoztatni a hatóságot.

93518670_1497793173715542_744462538434936832_o_1.jpg

A garai polgármesteri hivatalban így próbálnak segíteni.

(Forrás: Sokszinűmagyarország.hu)

 

süti beállítások módosítása