75 éve végezték ki Dietrich Bonhoeffert
SZEMlélek 2020. április 09.

75 éve végezték ki Dietrich Bonhoeffert

75 évvel ezelőtt Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka személyesen adott parancsot Dietrich Bonhoeffer evangélikus lelkész, teológus akasztására, melyet 1945. április 9-én hajnalban a flossenbürgi koncentrációs táborban hajtottak végre.

bonhoeffer2.jpg

A második világháború alatti német ellenállást támogató mártír evangélikus lelkészre, számos ma is meghatározó teológiai mű szerzőjére tőle származó idézetekkel és születésének 100. évfordulójára közreadott filmmel emlékezünk.

„Hiszem, hogy Isten minden szükséghelyzetben annyi ellenálló képességet ad, amennyire szükségünk van. Azért nem ad belőle előre, hogy ne önmagunkra, hanem Őrá hagyatkozzunk.”
„A másik terhét elhordozni azt jelenti: elszenvedem a másik ember teremtményi valóságát, igent mondok rá, türelemmel viselem, s elszenvedésében eljutok addig a pontig, ahol már nem megterhelést, hanem örömöt jelent a számomra.”

„Ti vagytok a föld sója. Jézus nem azt mondja, hogy »sónak kell lennetek«! Nem a tanítványok akaratára van bízva, hogy akarnak-e vagy sem só lenni. Nem is az hangzik el hozzájuk, hogy legyenek a föld sója. Hanem ők már – akár akarják akár nem – só, annak a hívásnak az erejével, amely elérte őket. Ti vagytok a só – nem pedig: tiétek a só. Megrövidítené, ha valaki a reformátorokra hivatkozva a tanítványok üzenetét akarná a sóval egyenlővé tenni. Egész létükről van szó, amennyiben az Krisztus hívása által az ő követésében alapozódik meg újból, ez az a lét, amelyről a boldogmondások beszélnek. Akit eltalált Jézus hívása és követi őt, az a hívás által egész létében a föld sója.”
„A keresztény közösség olyan közösség, amely Jézus Krisztus által és Jézus Krisztusban áll fenn. Se több, se kevesebb nem lehet ennél. A keresztény közösség – a röpke, egyszeri találkozástól a sokéves, mindennapos együttlétig – csak ebben áll.”

„A megbocsátás szolgálatát naponként végezzük. Szavak nélkül tesszük ezt azzal, hogy imádkozunk egymásért.”

„Milyen az osztatlan szeretet? Olyan szeretet, amely nem fordul részrehajlóan csak azokhoz, akik nekünk viszontszeretetet ajándékoznak.”

Forrás: evangelikus.hu

süti beállítások módosítása