S.O.S. kiáltvány született közös jövőnkért
SZEMlélek 2020. április 07.

S.O.S. kiáltvány született közös jövőnkért

Nagyszülői korban lévő hazai értelmiségiek virtuális palackpostát indítottak útnak. Bárki szabadon csatlakozhat.

palack.jpg

– A szövegben megjelölt hashtagokon várjuk az egyetértő és vitatkozó véleményeket – közölték a kezdeményezők a SZEMlélek szerkesztőségével, miként lehet bekapcsolódni az általuk elindított felelős közgondolkodásba. A képzeletbeli palackba zárt üzenet az első aláírók nevével alább olvasható teljes terjedelmében.

* * *

Palackposta – Unokáink generációjának

Kedves „Z” generációsok! „Boomer”-ek vagyunk, 70 körüli magyar állampolgárok, akik az itthoni karantén-szigeteinkről üzenünk Nektek. Generációnkkal abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy a világjárvány, amelyik átmenetileg sokat javított a légszennyezettségi adatokon, leginkább a mi életünket fenyegeti.

A klímavédelem és a járványügy szembenállása azonban csak látszat. Valójában mind a járványügy, mind pedig a klímavédelem számára ugyanaz az ellenfél, és csak közös megoldás létezik. A távolsági szállítás és a világméretű tömegturizmus egyik oldalon a levegő szennyezésével közvetlenül hozzájárul a klíma melegedéséhez, a másikon terjeszti a világon felbukkanó új kórokozókat. A kialakuló klímaváltozás melegágya az újabb és újabb járványoknak. A megoldáshoz a távolsági fuvarozás és idegenforgalom társadalmi költségeit (a felmelegedését, a járványét és a gazdasági visszaesését is) világszerte adóként rá kell terhelni az érintett ágazatokra. Az ilyen módon megváltozó árviszonyok új fogyasztási, utazási preferenciákat teremthetnek anélkül, hogy a szabadságjogokat csorbítanák. Újra felfedezhetjük a hozzánk közeli úti célokat. Rövidebb szállítási útvonalakra kényszerülhetnek a globális vállalatok, és adóikból források keletkeznek a klíma- és a járványügy céljaira.

A világgazdaság repülőgép. Ha megáll, leesik. Most a világjárvány földre kényszerítette. Kegyelmi pillanat van, lehet új irányokat kijelölni.

Ezért a szellemi bezárkózás helyett együtt kell harcolni az emberiség közös céljaiért, és akkor a koronavírus-járvány okozta bénultság elmúltával is részben megmaradhat a ma még ideiglenesnek tekinthető csökkent gyakoriságú távolsági szállítás és utazgatás, eredményükként a kedvezően alacsony légszennyezési adatok, és egyetlen járvány sem fog hetek alatt végigszáguldani a világon, emberek tömegeit fenyegetve és elszegényítve százmilliókat.

#palackposta #sostotheworld

Szeretettel és a közös jövőnkbe vetett hittel:

Haumann Péter A nemzet színésze, Kossuth díjas
Haumann Ágnes gyártásvezető
Szathmáry Eörs evolúció biológus, akadémikus, Széchenyi díjas
Trokán Péter színész, érdemes művész, Jászai Mari díjas
Szathmáry Zsolt, építész euromérnök, UNCHS-Habitat ENSz-szakértő
Jásdi Mari közgazdász, ügyvezető
Jásdi István közgazdász, a 2017-es év „Borászok Borásza”

(Illusztráció: http://thepurplecowconsulting.com)

süti beállítások módosítása