Autizmussal élünk
SZEMlélek 2020. április 03.

Autizmussal élünk

Sokan nem is gondolják, milyen nagy gond karantén-helyzetünk azoknak a szülőknek, akik autista gyerekeket nevelnek. A NemAdomFel Alapítvány Léleköntő csapata arra vállalkozott, hogy mindenki számára elérhető „Meghallgatlak” szolgálatot indít.

 autismday-976x640_1.jpg

A járvány idején reggel  fél 8 és este 8 között hívhatják azok a szülők, nagyszülők a NemAdomFel Alapítvány Léleköntő programjának szalkembereit, akik autista gyerekeket nevelnek. A telefonszámok ITT találhatóak. Vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket a szülőkkel megbeszélik. A telefonálókat igény szerint tovább kísérik, E-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával. A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak pl. abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan találhatunk gyermekvigyázót, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan csökkentsük gyermekünk szorongását. A legfontosabb, hogy meghallgatnak, időt szánnak ránk, jelen vannak a számunkra.

Mi az autizmus?

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet enyhe és igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

A Léleköntő Programról a tegnapi Autizmus Világnapjára kisfilm készült, melyett meg is tekinthetnek:

Forrás: Youtube

süti beállítások módosítása