Múzeumozz online!
SZEMlélek 2020. március 24.

Múzeumozz online!

Az elkövetkező hetekben, hónapokban különösen nagy kihívás vár a múzeumok munkatársaira, hogy új utakat találjanak közönségükhöz. Az online elérhető digitális tartalmak felértékelődnek. A kulturális intézmények ezért a kényszerű bezárás ellenére folytatják a munkát, és igyekeznek minél többet megmutatni gyűjteményeikből idehaza és külföldön is.

onlinemuzeum.jpg

A Petőfi Irodalmi Múzeum az elsők között hirdette meg az online múzeumpedagógiát karantén idején is azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az online tananyagok összeállításában. „Mit ajánlunk? A PIM gyűjteményeinek digitalizált anyagait (kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak) információkkal kiegészítve. Online bejárhatóvá tesszük a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállításaink termeit” – adnak ízelítőt elektronikus kínálatukból az intézmény munkatársai, akik bejárhatóvá tették az Önarckép álarcokban című 2017-es Arany János-kiállítás tereit is. Szintén a PIM jóvoltából az Annyi titkom maradt… című Szabó Magda-kiállítás is megtekinthető, amit ugyancsak 2017-ben, az írónő születésének századik évfordulója alkalmából állítottak össze.

Március 17-étől a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is zárva tart. Az intézmények ugyanakkor virtuálisan bejárhatóvá teszik a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítást, és elérhetővé vált a Remekművek az oktatásban című oldal is. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem, magyar nyelv- és irodalom illetőleg vizuális kultúra órákon. A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét, a Műcsarnok pedig rendhagyó módon az aktuális kiállításait – a Paolo Ventura fotókiállítást, a Major Kamill tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét – is elérhetővé tette online.

Virtuális módon elérhető az Apafi, a Bethlen és a Rhédey kastélyok története is. A History is Our Story mi választhatjuk ki, hogyan szeretnénk bejárni a kastélyokat, megnézni a filmeket, megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

A felsorolásból az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) sem maradhat ki. A március 21-i bábszínházi világnap alkalmából az OSZMI Bábtára is elérhetővé vált. A gyűjtemény az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Múzeum online kiállításai itt láthatóak. A múzeumok országos seregszemléjét halasztani kell, de a szervezők azon dolgoznak, hogy szeptember végén, egynapos rendezvényen mutatkozhassanak be a közgyűjtemények.

Ha külföldi múzeumokat tekintjük, a Google Arts & Culture, több mint 500 múzeum és galéria tartalmait hozza el otthonunkba virtuális formában, köztük a leghíresebbeket is, úgy, mint a The British Museum, a Rijksmuseum vagy a Louvre.

A Néprajzi Múzeumban a költözéselőkészítés időszaka alatt is folyamatosan törekednek arra, hogy kapcsolatban maradjanak látogatóikkal. Az online jelenlét erősítését nem az elmúlt rövid időszakban kezdte az intézmény, de most tovább fejleszti online publikus felületeit, és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a lehető legkönnyebb hozzáférést tudja biztosítani gyűjteményeihez, virtuális tárlataihoz, online adatbázisaihoz.

Nemrégiben fejeződött be egy óriási nagyságrendű képdigitalizáció, amely során több mint 35 000 fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el. Ezek folyamatosan kerülnek fel az intézmény szabadon böngészhető online adatbázisába, emellett egy részük a múzeum új épületébe készülő állandó kiállításban is megtekinthető lesz.
Jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 000 hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 000 fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is.

A Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai és muzeológusai az elmúlt években több digitális oktatás segédanyagot dolgoztak ki, amelyek az általános és középiskolás diákok számára is hasznos, izgalmas témák felfedezését tették lehetővé. Ezeknek segédanyagoknak a körét bővítik most a tudásátadás területén dolgozó szakemberek a Múzeum gyűjteményében található műtárgyak, archív fotók, rajzok és filmek segítségével. A Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a Youtube-on, s újabb epizódokat, izgalmas felfedezéseket mutatnak be a költözés előkészítés időszakából.

(Forrás: kultura.hu)

süti beállítások módosítása