Ma van Halak Napja! Na, nem a csillagjegyé...
SZEMlélek 2020. március 20.

Ma van Halak Napja! Na, nem a csillagjegyé...

Ma a figyelem a kopoltyúsok felé irányul.

aa1_92.jpg

Az idei a negyedik év, hogy március 20-án, a csillagászati tél utolsó napján, amikor jelentős halaink közül az elsőként szaporodó csuka ívása csúcsra ér, s innentől kezdve a többi faj ivadékai is megjelennek, megünneplik a Halak Napját, melynek elsődleges célja a hal további népszerűsítése, mert a szakmai szervezetek szerint nem kapja meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségénél fogva megérdemelne.

Ezen a napon, illetve e nap naptári környezetében a halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet (Magyar Haltani Társaság, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya és az Akvaristák Magyarországi Egyesülete) a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére és a halakkal, az élőhelyekkel kapcsolatos általános és aktuális témák, feladatok jelentőségére.


A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a honlapján arról is tájékoztat, hogy az Operatív Törzs – meghatározott feltételek szigorú betartása mellett – lehetőséget biztosít a karantén idején is minden élőállat vagy élelmiszer-szállítás folyamatos végzésére azokba az országokba is, ahol karantént rendeltek a kornavírus járvány miatt.


Hazánk sok halat exportál, bőven jutna a hazai fogyasztóknak is, ám mi, magyarok harmadannyi halat eszünk, mint az uniós átlag.


A Magyar Országos Horgászszövetség honlapján megtudható, hogy a Világ- és Európabajnokságokat későbbi időpontban rendezik meg, az országos versenyeket is elhalasztják. A horgászboltok korlátozott nyitvatartással működnek.


(Forrás: MTI/OS; fotó: pxhere)

 

süti beállítások módosítása