Ingyen taxi és szállodai szoba az orvosoknak Franciaországban
SZEMlélek 2020. március 19.

Ingyen taxi és szállodai szoba az orvosoknak Franciaországban

Hazánkban is alakulnak a kezdeményezések az egészségügyben dolgozók támogatására.

aa1_91.jpg
Belgiumban sokan „bespájzoltak” szájmaszkból. Ahogy a legtöbb országban, ott is nehézséget jelent, hogy a rendelőkben, kórházakban elfogyott a készlet, így a kormány felhívással fordult a lakossághoz: vigyék be a náluk lévő maszkokat az egészségügyi dolgozók számára a kórházakba - meséli egy belga fiatalasszony. A La Croix hasábjain a francia egészségügyminiszter magyarázza az olvasóknak, hogy az FFP2 jelű maszkokat hagyják meg azoknak, akik közvetlenül a vírusfertőzött betegekkel foglalkoznak.
 
A házi ápolásban dolgozó nővérek számára sincs elegendő védőfelszerelés Belgiumban. Ezért Esther Vanderschueren a varrónőkhöz vagy ügyes kezű asszonyokhoz (és férfiakhoz) fordult segítségért: ha már kényszerűségből otthon vannak és olyan elfoglaltságot keresnek, ami mások javára lehet, akkor varrjanak kimosható szájmaszkokat az otthon ápolók részére.


Franciaországban egy szállodatulajdonos az összes szobáját azon egészségügyi dolgozók rendelkezésére bocsátotta, akik nem akarnak hazamenni, nehogy esetleg megfertőzzék a családtagjaikat. A taxisok pedig az orvosokat ingyen fuvarozzák. Igaz, ott az állam némi kompenzálást ígért a számukra.

Az egészségügyiek gyerekeinek gyerekfelügyeletet szerveznek, ahol az e-tanulásukat is segítik, hiszen a kórházakban dolgozók nem tudnak otthon maradni a gyerekeikkel – számolt be a franciaországi helyzetről egy kint élő honfitársunk.

Ugyanezek a nehézségek nálunk is nagy gondot okoznak.
Levente tanár, de a szabadnapjain évek óta mentőzik. A felesége otthon van gyesen, most várja a negyedik gyereküket. Múlt éjjel is több vírusgyanús személyt szállítottak kórházba. Egy darabig nem szeretne hazamenni, nehogy véletlenül hazavigye a fertőzést. De akkor hova menjen?

Közösségi oldalakon itthon is olvashatunk a szolidaritás és segítségnyújtás szép példáiról. Néhányan, akik megengedhették maguknak, hogy vidéki házukból, nyaralójukból végezzék a távmunkát, fővárosi otthonukat felajánlották az egészségügyi dolgozóknak. Hallani Budapesten is olyan taxisról, aki nem fogad el pénzt az orvosoktól.

Bizonyára lesznek, akik követik Gulácsi Péter válogatott kapus példáját, aki ötmillió forinttal támogatja a Szent László kórházat, ezzel segíti a koronavírus-járvány elleni harcot. Mit tehet az, akinek nincs lehetősége anyagiakkal hozzájárulni a helyzet enyhítéséhez?

Az egyik kórházi dolgozó elmondta, annyi idejük sincs, hogy kávét főzzenek maguknak, vagy rendesen megebédeljenek. Egy termosz lefőzött kávénak, bekapható  aprósüteménynek, keksznek mindig nagyon örülnek.
Sokuknak nagy gondot jelent a gyerekeik felügyelete, főleg ha mindketten gyógyító munkát végeznek, tehát nem maradhatnak otthon, a nagyszülőket pedig nem vonhatják, be, hiszen ők tudják a legjobban, hogy az idősek a legveszélyeztetettebbek. Ha valamelyik közelben lakó osztálytárshoz elmehetnek a gyerekek, vagy van olyan fiatalabb szomszéd, aki vállalja, hogy átmegy hozzájuk, segíti az internetes tanulásukat, akkor azzal nem csak a családon segít, hanem azokon a betegeken is, akikkel az így tehermentesített szülők nyugodtabb szívvel foglalkoznak.

Minden jó ötletről, bevált kezdeményezésről, követhető példáról szívesen beszámolunk!

(Forrás: rtbf.be,la-croix.com, lameuse.be; fotó: AFP)
süti beállítások módosítása