Világjárvány
SZEMlélek 2020. március 11.

Világjárvány

A pánik és a félelemkeltés egy ilyen helyzetben talán rosszabb, mint maga a járvány – figyelmeztetnek a virológusok a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

36854_copy_2_koronavirus_cover.jpg

A hivatalos adatok szerint eddig 14 országban 2794 embert fertőzött meg a kórokozó, amely egyáltalán nem biztos, hogy a nagybani halpiacon jelent meg először. Világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust a WHO. Egy speciális algoritmus viszont már a WHO-riasztás előtt 10 nappal jelezte, mikor és milyen útvonalon tör ki Kínából az új koronavírus.

"A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19" - közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.
Mint mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben.
"Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk" - mutatott rá, hozzátéve, nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.

(Forrás: Index.hu)

süti beállítások módosítása