Kiállítás nyílik a jubileumi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé alkotásaiból
SZEMlélek 2020. március 11.

Kiállítás nyílik a jubileumi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé alkotásaiból

Kecskeméten, a Cifrapalotában 2020. március 14-én, szombaton 15 órakor nyílik meg a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, melynek ezúttal a Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora) lesz a címe.

bienn.jpg

A megnyitó házigazdája, a program levezetője, és a zsűri erkölcsi díjait átadja a kiállítás kurátora, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője. A kiállítást dr. Lőrincz Zoltán DSc művészettörténész, teológus, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa nyitja meg. Kecskemét MJV város díját Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét MJV alpolgármestere adja majd át. A megnyitó műsorában közreműködik az Aurin Leánykar, vezényel Durányik László Kodály-, Csokonai- és Bács-Kiskun Megyei Príma-díjas karnagy.

A kiállítás szervezőinek felhívására 246 művész 316 alkotást, illetve sorozatot adott be, amelyből a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 146 alkotó 169 művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

A zsűri tagjai voltak: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész, Bukta Norbert Barcsay-díjas festőművész, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztály vezetője, Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója, és Péter Ágnes Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, főiskolai docens, a Symposion Alapítvány elnöke.

Bár a téma teológiai indíttatásúnak tűnhet, ez alkalommal sem egyszerű „tankönyvi” illusztrációkat vártak, hanem az eredeti elképzeléseket folytatva, a kiírt téma minél magasabb szintű, egyéni jegyeket is hordozó, a kortárs vizuális (és ikonográfiai) nyelvezet segítségével a ma embere számára is átélhető módon megfogalmazott művészi feldolgozását, értelmezését. II. János Pál pápát (Levél a művészeknek) idézve: „Meghívlak benneteket, hogy fedezzétek föl újra a szellemi és vallási dimenzió azon mélységeit, melyek a művészetet legnemesebb kifejezési formáiban mindig jellemezték.”

A kiállítás Kecskeméten, a Cifrapalotában 2020. március 14. és május 3. között, keddtől vasárnapig 10-17 óra között látogatható.

A X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét augusztus 5. és október 4. között – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva – Budapesten, a Műcsarnok termeiben is megrendezik.

Május 15. és június 30. között egy kisebb válogatás is megtekinthető lesz a budapesti Faludi Galériában (Párbeszéd Háza).

(Forrás: keol.hu, kultura.hu)

süti beállítások módosítása