A 250 éve született Beethoven egyetlen operáját vetítik
SZEMlélek 2020. március 11.

A 250 éve született Beethoven egyetlen operáját vetítik

Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékeznek idén. Londonban március 17-én mutatják be a Fidelot, a zeneszerző egyetlen operáját. 

lise-davidsen-fidelio-jonas-kaufmann-florestan-fidelio-royal-opera-house_0_729_486.jpg

A Beethoven egyetlen operajátékát , a Fidelio-t március 17-én adják elő Londonban. A főszereplőt, Leonórát, Lise Davidsen alakítja, egy ragyogó fiatal norvég szoprán. Minden kritika szerint az ő alakítása a legkülönlegesebb.

Az előadás előzetese ITT látható!

Budapesten a Pesti Vigadóben is lesz vetítés, valamint Debrecenben, az Apolló  moziban.

Ludwig van Beethoven 1770-ben született Bonnban. Mivel december 17-én keresztelték meg, a kutatók úgy vélik, hogy december 16-án láthatta meg a napvilágot. Akkoriban elsősorban a nagyarányú gyermekhalandóság miatt – a zeneszerző hat testvéréből is csupán ketten maradtak életben – nem sokáig vártak a gyerekek keresztelésével, így aztán a kis Ludwig szülei is siettek vele a templomba.

Az alkohol is jelen volt a család hétköznapjaiban, sőt a fiatal Ludwig sokszor esett áldozatul apja részeges dührohamainak, nem kevésszer súlyos veréseket is el kellett szenvednie tőle.

Beethoven nem volt a szó klasszikus értelmébe vett zseni, ahogyan például kortársa, Mozart, aki első zeneművét hatévesen komponálta. Apai felmenői földművesek és iparosok voltak, akik a 18. század első feléig Mechelen városában éltek. Azért a zenével is volt kapcsolatuk, hiszen a nagyapa, aki Antwerpenből Bonnba került flamand volt, udvari karnagyként, basszistaként dolgozott, illetve Ludwig édesapja, Johann ifjúkorában tenoristaként a bonni választófejedelem udvarában énekelt.

Aztán 27 éves korában megnősült, feleségül vett egy 21 éves özvegyasszonyt.  Részeges, de nagyravágyó apja a kis Ludwigból is csodagyereket akart faragni, a példa, amely szemei előtt lebegett, a már említett Mozart volt. Beethovennek 15 éves korában született meg első zongoranégyese. 

(Forrás: Liget.ro, Erdélyi Napló, koncert.hu)

 

süti beállítások módosítása