A temetéseket és esküvőket is felfüggesztik Észak-Olaszországban
SZEMlélek 2020. március 08.

A temetéseket és esküvőket is felfüggesztik Észak-Olaszországban

Nagyjából 16 millió embert helyeznek karantén alá a koronavírus terjedése miatt, misék is elmaradnak a lezárt területen.

olasz_zar.jpg

A Giuseppe Conte miniszterelnök által bejelentett korlátozó rendelkezések április 3-ig 15 észak- és közép-olaszországi tartományt érintenek, az ott élők csak kivételes esetben kaphatnak utazási engedélyt. Bezárják az összes iskolát, edzőtermet, múzeumot és a hasonló közösségi tereket az érintett területen.

A radikális lépést megelőzően 24 órán belül 36 haláleset történt Olaszországban a koronavírushoz köthetően, így összesen már 230 helyi áldozata van a járványnak. A fertőzöttek száma 5883-ra emelkedett március 7-ig.

A BBC cikke rámutat, hogy az olasz társadalom negyedét érintő kényszerű döntés azért is jelentős érvágás az országnak, mivel a karantén az állam gazdaságának motorját érinti.

– Tudjuk jól, hogy ezek az intézkedések áldozathozatalt kívánnak, néha kisebbeket, néha nagyobbakat. De ebben a helyzetben mindenkiért felelősek vagyunk – közölte március 8-án az olasz kormányfő.

A karantén nem jelent hermetikus elzárást a külvilágtól: a vonat- és repülőforgalom sem szűnik meg teljesen, de a már említett különleges engedélyekkel lehet ki- és beutazni a lezárt területre.

A rendelkezés olyan nagyvárosokat érint, mint Milánó, Velence, Padova, Parma, Modena, Rimini.

A lezárt zónában élő embereket arra kérik, lehetőleg maradjanak otthon. Az éttermek, kávézók korlátozott ideig, 6 és 18 óra között tarthatnak nyitva, ám a vendégeknek legalább 1 méter távolságot kell egymástól tartaniuk.

A vallási eseményeket is érinti a korlátozás. – Márciusban minden misét le kellett mondanunk az érintett területen – tudtuk meg Németh László katolikus paptól, az olaszországi magyarok lelkipásztorától. Az esküvőket és temetéseket is "felfüggesztették" a BBC közlése szerint, míg a La Stampa arról ír, hogy ezt a korlátozást akár az egész országra kiterjeszthetik.

(Források, fotó: BBC, La Stampa)

süti beállítások módosítása