Erdélyben és Magyarországon összegyültek az aláírások
SZEMlélek 2020. március 06.

Erdélyben és Magyarországon összegyültek az aláírások

Eddig két országban gyűlt össze a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése sikeréhez elengedhetetlen számú aláírás.

1560886271-slryvwmn4_md.jpg
A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének a célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.
Az akció irányítói horvátországi, szlovéniai támogatásban, illetve a balti államokban élő oroszok segítségében is bíznak. A nemzeti régiók védelmében indított akció során összegyűlt Magyarországon a minimálisan szükséges 24 ezer aláírás elektronikus formában; a papíralapú aláírásokat még nem összesítették – jelentette be szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke. Magyarországon ezer százaléknál tart a támogató aláírások száma, Szlovákiában a kötelező kvóta 60 százaléka gyűlt eddig össze.

A kezdeményezők a Kárpát-medencéből, vagyis az anyaországból és az elcsatolt területekről remélik összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást, de mivel legalább hét uniós tagországban el kell érni a lakosság szerint meghatározott minimális aláírásszámot, Horvátországra, Szlovéniára és a balti államokra is számítanak.

A kisebb tagállamokban mozgósítanak, mert azokban a lakosság arányához viszonyítva kisebb a kvóta, és könnyebb teljesíteni. Kocsis Boldizsár János Horvátországban és Szlovéniában az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) vállalta, hogy megszervezi az aláírásgyűjtést, a balti államokban az orosz kisebbségre számítanak.

A kampány nemcsak magyarul folyik, hiszen összeurópai ügy, hogy a nemzeti régiók felkerüljenek Európa térképére, és olyan mechanizmusokat alakítsanak ki, hogy az ott élők megőrizhessék identitásukat.

Romániában a legbonyolultabb az aláírásív: nyolc adatot kell megadni, miközben Magyarországon csak hármat, de így is egy perc alatt támogatni lehet a kezdeményezést.

„Még két hónap van a mérkőzés lefújásáig, május 7-ig kell összegyűjteni az aláírásokat!” – mondta Ferencz Csaba.

(Forrás: szekelyhon.ro)

 

süti beállítások módosítása