Se szenteltvíz, se békejobb – változások a magyar katolikus templomokban
SZEMlélek 2020. március 05.

Se szenteltvíz, se békejobb – változások a magyar katolikus templomokban

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a COVID-19 járvány "Magyarországra való betörése után" korlátozó, megelőzést szolgáló rendelkezéseket hozott.

nohand.jpg

A katolikus püspökök szükségesnek látták olyan intézkedések meghozását, amelyek lassíthatják a koronavírus terjedését. Ezek a döntések hasonlítanak más országok és más felekezetek hasonló lépéseihez.

"Kérjük a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését", "a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét", "amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is" – olvasható az MKPK közleményében, utóbbi esetben akár szentmisék elmaradása, az általános miserend felfüggesztése sem zárható ki (ahogy erre Olaszországban is láthatunk példát).

A hazai katolikus püspökök az egyházi intézményekre, iskolákra és plébániákra és a betegellátásban szolgálatot teljesítőkre vonatkozóan is olyan rendelkezéseket hoztak, amelyek valójában ajánlások a fokozott higiéniai szempontok betartására.

Az intézkedések teljes listája ide kattintva tekinthető meg.

(Forrás: magyarkurir.hu, illusztráció: patheos.com)

süti beállítások módosítása