Gyógyítható-e az egészségügy?
SZEMlélek 2020. március 05.

Gyógyítható-e az egészségügy?

Olyan kérdésekkel foglalkozik a SZEMlélek Klub következő alkalma, amelyek mindenkit érintenek.

szk3_nyito.jpg

Nincs az országban olyan ember, akit valamilyen módon ne érintene az egészségügy. Izgalmas beszélgetés várható tehát a Szemlélek Klubban március 17-én, ahol Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Velkey György, a Bethesda kórház igazgatója válaszol a kérdésekre.

Kincses Gyula programja mellé a kamarai elnökválasztáson 90% fölötti részvétellel állt a megújulást sürgető orvoscsapat, s az új elnök az orvosok bérrendezését tűzte az elsők között a zászlajára. El is kezdte a tárgyalásokat a kormányzattal. Lehet, hogy a Szemlélek Klub tagjai elsőként, de azt biztos, hogy első kézből értesülhetnek arról, hol tart a bérrendezés ügye.

„Újratervezés” néven olyan orvoscsapat szerveződött, mely az egészségügy megújítását tűzte ki célul, felhívásukban azt írják, az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát. Erről maga Kincses Gyula elnök nyilatkozott a SZEMléleknek. A különleges munkacsoportnak jelenleg 51 tagja van, és a 3200 tagot számláló 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból alakult azért, mert úgy vélik, kormányzati ciklusoktól függetlenül hiányzik az a kormányzati figyelem és megbecsülés, ami biztosíthatná ez eredményes, betegbiz­tonságot garantáló gyógyítást, és azt, hogy a gyógyítók megfelelő körülmények között kezelhessék betegeiket.

A Magyar Orvosi kamara elnökével készült interjúnk az alábbi képre kattintva érhető el.

k1_5.jpg

A hálapénzt kérdése is bizonyára föl fog merülni: reális-e ennek kivezetése a rendszerből? Büntethető lenne, aki adja és/vagy aki elfogadja?

Hogyan alakítható ki tisztességes, jól működő egészségügyi rendszer? És mi lesz a kórházi adósságállománnyal? Ha a kórházak, egészségügyi ellátók nem kapnak elegendő pénzt, az adósság újratermelődik. Mit segít ezen az igazgatók lecserélése?

Fölmerült, hogy azon kórházi beszállítókat, melyek elfogadják, hogy 20%-kal kevesebb összeget kapnak, mint amennyi járna nekik, kifizetik. Vajon ehhez mit szólnak a meghívott szakemberek?

Bizonyára fölvetődik a szakemberhiány is. Hogyan orvosolható az, hogy például a félintenzív szoba attól függően tud beteget fogadni, hogy adódik-e ügyeletes nővér? Hogyan lehetne itthon tartani vagy visszacsalogatni az egészségügyi dolgozókat? A fiataloknak hogyan lehet vonzóvá tenni a pályát?

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnökével és Velkey Györggyel, a Bethesda kórház igazgatójával a Szemlélek főszerkesztője, Gégény István beszélget majd, és a jelenlévők kiscsoportos beszélgetés során fogalmazhatják meg kérdéseiket, észrevételeiket.

Ide kattintva lehet csatlakozni a SZEMlélek Klubhoz.

süti beállítások módosítása