Nem lesz magyar kötődésű párt a szlovák parlamentben
SZEMlélek 2020. március 01.

Nem lesz magyar kötődésű párt a szlovák parlamentben

Bugár Béla lemondott, az eddigi kormánypárt ellenzéki szerepre készülhet a választópolgárok döntése alapján.

szlovak_parlament.jpg

Az OL'aNO nevű párt nyerte a 2020. február 29-én tartott szlovákiai országgyűlési választást. Az 53 mandátumot szerző politikai formáció neve magyarul ezt jelenti: "Egyszerű Emberek és Független Személyiségek". A szocialista Smer a kormányból szinte biztosan kikerül, 38 mandátummal nem tudnak kormányt alakítani, s a rajtuk kívül a küszöböt megugró többi párttal nem is látszik esély érdemi, többségi összefogásra.

Mandátumok száma (a bumm.sk szerint, a nyitóképen balról jobbra külön színekkel ábrázolva):

OL'aNO: 53 / Smer: 38 / Sme rodina: 17 / L'SNS: 17 / SaS 13 / Za ľudí: 12.

A parlamenti többséghez 76 mandátum szükséges, az alkotmányos többséghez a képviselők háromötödének kéne koalícióra lépnie, vagy együtt szavaznia.

Leegyszerűsítve annyi bizonyos, hogy a szlovákiai választók a kormányváltás mellé tették le a voksukat, és baloldali helyett a legnagyobb eséllyel jobboldali párt adhatja a következő miniszterelnököt. Ám a további 4 párt, amelyek közül valamelyik formációval bizonnyal szövetségre kénytelenek lépni a győztes "néppártiak", igen változatos ideológiákat képviselnek:

a szélsőjobboldalitól a neoliberálison át a fasisztáig változatos kompromisszumkényszerek közül kell majd döntenie Igor Matovič egykori lapkiadó győztes pártjának (a fasisztákkal való koalíció lehetősége nem tűnik reálisnak).

szlovak_parlament1.jpgIgor Matovic a győzelem bejelentésekor

Az igazi vesztes a magyar érdekképviselet, bár a szavazók ítélete bizonnyal annak is szól, hogy az a bizonyos érdekképviselet már eddig is el volt veszve. Az eddig a baloldali kormánypárttal együttműködő Híd elnöke ezért már a kampányban is igyekezett megígérni, hogy semmiképp nem folytatódna a partnerségük a Smer politikusaival. Ezt a vállalást nem lesz nehéz betartani, a Híd ugyanis az 5 százalékos küszöb feléig sem ért fel: 2,05 százalékkal a legutolsó helyen végeztek az összes értelmezhető párt közül, Bugár Béla pártelnök be is nyújtotta lemondását. A Magyar Közösségi Összefogás néven induló, valójában eddig MKP-ként ismert pártra épülő formáció a Hídnál kétszer jobban szerepelt, de a közel 4 százalékos eredmény nem ért egyetlen mandátumot sem. A kereszténydemokraták sokkal közelebb voltak a bejutáshoz (4,65%), de ez az eredmény sem ért mandátumot, ahogy az államfőhöz közel álló progresszív pártszövetség is hajszálnyival lemaradt az ebben az esetben elérendő 7 százalékos értéktől (6,97 %).

szlovak_parlament2.jpg

Magyar szempontból pozitívum ugyanakkor, hogy a választást megnyerő párt színeiben a parlamentbe jutott egy magyar képviselő, Grendel Gábor.

(Felhasznált források: aktuality.sk, bumm.sk, apnews.com, index.hu, 444.hu)

süti beállítások módosítása