Útkereszteződés
Dr. Fekete Ágnes 2020. február 28.

Útkereszteződés

Néha útelágazásokhoz érünk. Nehéz jó szempontokat találni a döntéshez. Sok esetben vagy nagyon konformistán vagy nagyon lázadó módon döntünk.

utkeresztezodes-lencses-jan.jpg

Időről időre elmegyünk családostul moziba. Egy ilyen alkalommal a film előtt egy reklámfilmet mutattak be. Egy férfi sétál a gyönyörű színekben játszó őszi erdőben. Egyszer útkereszteződéshez ér. Két út van előtte, ahogy a régi énekben is énekeljük. A főhős nem tudta, melyiket válassza. Jobbra kék turistajelzés, balra zöld. Egy darabig tekintget jobbra is, balra is, láthatólag nagyon nehéz döntenie. Végül fogja magát, bemegy a bozótba, ami szemközt található. Majd eltűnik a csipkebokros erdei növényzetben. Ekkor megszólal egy hang: Élj úgy, ahogy élhetnél!

Annyira megdöbbentem, hirtelen nem tudtam, most nevetni vagy sírni kell. Ne válaszd a megszokott utakat, mert az nem te vagy - úgymond -, hanem jól szúrj ki magaddal, és menj a "susnyákba". Törd fel a magad útját, hiszen te egyéniség vagy! Valami ilyenféle értelmet véltem a filmben felfedezni. A mindenit! - mondom magamban. Megszülettek az új programfilmek, az új filmhíradók, ahol már nem mozgalmi énekeket hallhatunk, hanem az önmegvalósítás himnuszát. Ami azért is megdöbbentő, mert a film maga mutatta be képekben, hogy ez mekkora őrültség. Mindenki valamilyen rendbe kerül előbb-utóbb, mindenki valamiféle konvenció szerint fog élni. Ha nem az öltönyösök, akkor a bőrdzsekisek közé fog tartozni, vagy ilyen, vagy olyan társaságba keveredik.

Az életnek nem ez a lényege. A valódi kérdés nem az, hogy melyik úton járok, hanem hogy ki vagyok én? Milyen a szívem? Sem a hagyományok mindenek fölé emelése, sem a hagyományok eltiprása nem vezet sehova. 

A Biblia egyik szép alakja Rúth, egy fiatalon megözvegyült pogány asszony. Ő is halad az úton anyósával. Útelágazáshoz érnek, és ez a meny, minden emberi logika ellenére, nem válik el az anyósától, hanem hűséget esküszik neki: néped az én népem, Istened az én Istenem. Nem hagylak egyedül, kitartok melletted. Itt legyökerezem, mert ezen a gyökéren szeretnék ágat növeszteni, és gyümölcsöt hozni.

Aki mindenáron a saját útját keresi, nem fog gyümölcsöt teremni. A pillanatok látványai megjelennek életében, lehet, hogy óriási adománygyűjtő akciót szervez, de hosszútávra kiható gyümölcsöt képtelen teremni. Hiszen hűség nélkül nincs élet. Vannak csapások az erdőben, vannak ötletek, de élet csak a hűségben van.

És nem a másikat kéri számon az ember... 

(Fotó: Lencsés János)

süti beállítások módosítása