Szabad a halálba segítés Németországban
SZEMlélek 2020. február 28.

Szabad a halálba segítés Németországban

A német püspöki konferencia tiltakozásának adott hangot.

aa1_73.jpg
Németországban a Katolikus Egyház és a protestáns egyházak élénken tiltakoztak, amikor a német szövetségi alkotmánybíróság a német alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az öngyilkosság üzletszerű elősegítését tiltó jogszabályt.

Korábban három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtották az eutanázia üzletszerű – nem feltétlenül nyereségre törekvő, de rendszeresen, professzionálisan végzett – támogatását.


A bíróság véleménye szerint az általános személyiségi joghoz hozzátartozik a halál önálló megválasztásának joga, amely az élet befejezésének szabadságát és az ehhez önkéntes alapon nyújtott segítség igénybe vételének szabadságát is jelenti.


Karl Jüsten, a német püspöki konferencia képviselője a Vatican News kérdésére válaszolva elmondta, hogy az élet védelme immár nem élvez abszolút prioritást. A főpásztor ijesztő paradigmaváltásnak nevezte, hogy a halál megválasztásának a szabadsága előrébbvaló lett, mint az élet védelme.

Az emberek érzik, hogy nem önmaguknak kell véget vetniük az életüknek. Ezt kellene általánosan megerősíteni és támogatni azzal, hogy segítséget nyújtunk nekik, amikor meghalnak, de nem azért, hogy meghaljanak. A halálba való átmenet idején akarunk segíteni, de nem az öngyilkosságban való segédkezéssel, vagy az arra való bíztatással.

Az elmúlt években jelentős javulást tapasztalunk a palliatív ellátás területén, az erőfeszítések lassanként éreztetik hatásukat – mondta Karl Jüsten püspök. – Ezért nem értem a bíróság döntését: hiszen nem mérlegelték, van-e más módja is az emberi szenvedés enyhítésének. Összességében minden erőnkkel támogatjuk a katolikus kórházakban és hospice-házakban a palliatív ellátást.

(Forrás és fotó: vaticannews.va)
süti beállítások módosítása