Új életre kelt bábok
SZEMlélek 2020. február 26.

Új életre kelt bábok

Modern bábművészeti bemutatóteret avattak fel A. Tóth Sándor alkotásaiból kiállítással, filmvetítéssel és bábelőadással Pápán.

dsc_0655.jpg

A. Tóth Sándor 1926-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Különleges tehetségére Párizsban derült fény, ahogy ez oly sok magyar művésszel megesett. Párizsi évei meghatározták egész életművét, Blattner Géza körében a nemzetközi avantgárd bábművészeti mozgalom kiemelkedő egyénisége lett. Ekkor már expresszív nyelv jellemzi piktúráit, valamint a kubizmus iránti vonzalom, a tér megragadása, és futurisztikus felfogás. Mindezt át tudta emelni a térplasztika, a bábtervezés világába. Hazatérése után a Pápai Református Kollégium rajztanáraként neves művészek, költők, tudósok inspiráló mestere lett, és művészek sora indult szabadiskolájából is.

1931-ben hazatért, és a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett, ő alakíttatta ki két tanterem egybenyitásával a gimnázium tágas és világos rajztermét (a tanterem ma az ő nevét viseli). 1949-ben létrehozta és évtizedeken keresztül vezette a Képzőművész Kört, amely ma is működik. Ezenfelül angol, német és francia nyelvet is tanított. A református gimnázium államosítása után, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig, illetve a Türr István Gimnáziumban is tanított.

1932-től kezdve minden évben linóleummetszetes újévi üdvözlő képeslapot készített Tamási Áron Ábel regénytrilógiája címszereplőjét az aktuális előző év történetében ábrázolva rajtuk.  

1965–66-ban az USA-ban és Kanadában élt. 1968-ban a győri művésztelep alapító tagja volt. 

A kiállítás a Pápai Református Gimnáziumban nyílt meg a napokban. Megnyitásakor Kerpel Péter művésztanár, a képzőművészeti tagozat vezetője elmondta, az A. Tóth-bemutatótérben sokrétű eszköztár áll rendelkezésükre a képző- és bábművészet megismertetésére. Korszerű világítás- és hangtechnika, interaktív számítógép vezérelte tájékoztatóberendezés. Különlegessége, hogy A. Tóth Sándor korabeli tervei alapján, fia, Tóth Gábor instrukcióit felhasználva készült el a mobil bábszínpad, így egyéb helyeken is tarthatnak bábelőadást.

Levetitették Kiss Sándor zseniális animációs filmjét, mely életre kelti A Tóth Sándor festményeit és bábjait. A kisfilm előzetese itt látható:

 

55620863dscn2710.jpg

Helyszín: Református Gimnázium Pápa, Március 15. tér 9, 8500

(Forrás: papa-ma.hu)

süti beállítások módosítása