A nepáli "Teréz anya" 18000 gyermeket mentett meg a szexkereskedelemből
SZEMlélek 2020. február 24.

A nepáli "Teréz anya" 18000 gyermeket mentett meg a szexkereskedelemből

A 70 éves Anuradha a kiszolgáltatott nők és gyermekek megmentésének áldozta életét.

web3-anuradha-koirala-maiti-nepal-founder-afp-075_maharjan-nepalmar171130_npbdx.jpg

Anuradha  élete során sok mindent megtapasztalt, a családi erőszaktól kezdve a Kathmandu utcáin egymagukban, kiszolgáltatott helyzetben lévő nőkig.

Anuradha karrierje az oktatásban kezdődött, fiatal gyermekeket tanított. A ’90-es években ez megváltozott, amikor olyan nőkkel került kapcsolatba, akik Kathmandu utcáin kéregettek egy templom előtt. Miután ő maga is áldozatául esett a családon belüli erőszaknak, igazán át tudta érezni ezeknek a fiatal nőknek a kiszolgáltatottságát.

„Minden nap egy csapás volt. 3 vetélésem volt akkoriban a verések miatt. Nagyon nehéz volt, mert nem tudtam, hova mehetnék, kinek jelezhetném és… kivel beszélhetnék erről.”- mondta egy 2010-ben a CNN-nek adott interjúban.

Ez a szörnyű tapasztalata késztette arra, hogy segítsen ezeken a nőkön és megpróbálja őket arra ösztönözni, hogy képesek legyenek tenni magukért. Egy 8 nőből álló csoporttal kezdett dolgozni. Mindegyik nőnek 1000 rúpiát adott a saját, keményen megkeresett pénzéből, hogy utcai árusok lehessenek.

Anuradha ezután napi 2 rúpiát gyűjtött új vállalkozóitól, amelyeket ezután a nők támogatására fordította. 1993-ban megalapította a Maiti Nepal nevű nonprofit szervezetet, amely kizsákmányolt nőket és gyermekeket segít. A „Maiti” név nyers fordításban azt jelenti, hogy „a lányos szülők otthona”. Ez különösen életbe vágó volt, mivel a Nepáli nők, házasságkötés után a férjük családjához tartoznak, ezen áldozatok közül sokakat a férj bántalmaz. Kiutasítják őket saját családjukból. A Maiti valódi otthonukká, menedékükké válhat.

A szervezet emellett lehetőséget ad a nők számára új készségek elsajátítására, fejlődést, előrejutást támogató kampányokat, programokat csinálnak.

2012-re a helyi végrehajtó szervek segítségével a szervezet 18.000 lányt mentett meg és Anuradha továbbra sem lassít: „Amikor látom a fájdalmukat-mind mentálisan, mind fizikailag-egyszerűen nem tudom elfordítani a fejemet. Ez ad erőt nekem a küzdelemhez!”- mondta.

Több külföldi finanszírozást nyert el, köztük az Egyesült Államok 500.000 dolláros díját, számos díjat kapott, beszélt a TEDx Talk-ban, sőt még a Nepáli Kongresszusi Párthoz is csatlakozott, mielőtt még 70 éves lett. Ennek ellenére talán a legfontosabb elismerést az jelenti, hogy Nepál saját Teréz anyjaként emlegetik őt.

Forrás:aleteia.org

süti beállítások módosítása