Példakép és felfedezője: Bach és Mendelssohn
SZEMlélek 2020. február 21.

Példakép és felfedezője: Bach és Mendelssohn

Amikor még csupán kotta formájában terjedhetett a zene, nem játszottak régi darabokat. A romantika kora óta emeljük a mába a korábbi zenei stílusokat. Ennek az időszaknak egyik nagy hagyatéka, hogy Felix Mendelssohn-Bartholdy felfedezte Johann Sebastian Bachot. Ennek állít emléket Eckhardt Gábor Minya Flórával vasárnap este. 

1920_1.jpg

Bach, aki egyszerre volt a saját korának legkonzervatívabb zeneszerzője, ugyanakkor még a halálát követő évszázadok generációi számára is felfoghatatlan szemléleti, harmóniai újítások csöndes véghezvivője, ebben a reneszánsz szemlélethez nagyon közelálló mai kulturális közegben új értelmet adott sok modern törekvésnek.

Egy család, a Mendelssohnok, akiknek Bach-rajongása odáig vezetett, hogy a halála után teljesen elfeledett Mestert hetven év múltán újra felfedezték és kultuszát újra élesztették. Az est zeneakadémista szólistája, Minya Flóra és kamarapartnerei műsorukkal ennek a hagyománynak kívánnak emléket állítani. A különleges este házigazdája és egyben a sorozat szerkesztője, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában, képekkel, szavakkal járul hozzá az élmény teljességéhez. A sorozat címe: Gradus ad publicum. Helyszín: Maczibányi Téri Művelődési Központ

FEBRUÁR 23. VASÁRNAP 19.00
Minya Flóra zongorahangversenye
Közreműködik: Paulik Lídia - hegedű, Zheng Yuan Qi - gordonka
Műsor:
J. S. Bach-F. Busoni: Ich ruf zu dir
J. S. Bach: Esz-dúr francia szvit
F. Mendelssohn: Variations sérieuses
- - -
J. S. Bach-F. Busoni: Nun komm der Heiden Heiland
F. Mendelssohn: d-moll trió

(Forrás: Marczi.hu

 

süti beállítások módosítása