Nagyon fontos, hogy megtanuljuk különválasztani a problémát a személytől
SZEMlélek 2020. február 17.

Nagyon fontos, hogy megtanuljuk különválasztani a problémát a személytől

Nagy Péter és felesége, Judit párkapcsolati műhelye hetedik éve működik töretlen sikerrel. A fiatal házasok, akik elbizonytalanodnak, Pécsen legtöbbször őket keresik elsőként. A pécsi egyházmegye oldalán megjelent interjúból szemezgettünk.

 _pem4605.jpg

 

Judit:

Egy házasság attól javul meg, ha a párokban van egyfajta nyitottság, szándék arra, hogy változtassanak a helyzeten. 

Nekünk fontos a hit és alapvetően a szentségi hazásságban hiszünk, eszerint élünk.

Minden jelentős konfliktushelyzetünkben engem az gondolkodtat el, hogy mi valamikor szívvel-lélekkel mondtuk ki Isten előtt az igenünket. Ezért minden nehezebb helyzetben visszamegyek ehhez a pillanathoz, és innét indulok a megoldás útján.

Nagyon fontos, hogy megtanuljuk különválasztani a problémát a személytől!

A nagycsaládosok nagy terheteket cipelnek, ezért kell a Házasság Hete és azok az események, amik segítenek, hogy a párok időt szánjanak egymásra, a kapcsolatukra.

Péter:

Küzdelem, kegyelem és gondviselés nélkül nem tudunk túllépni önmagunkon, márpedig erre nagy szükség van, amikor jó házasságokról akarunk beszélni.

Fontosnak tartom, hogy a fiatal párokat, akik eljönnek az előadásainkra, ne csapjuk be azzal, hogy egy házasság jól fog működni, ha megtaláltak az ideális társat, mert ez illúzió! Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy kapcsolat attól jó, ha a nehézségek ellenére újra és újra keressük a helyes utat, ha újra és újra elgondolkodunk azon, hogy mivel bántottam meg a másikat, miben változhatnék, fejlődhetnék. Ha valaki képes erre, és érdeklődik a másik iránt, figyel rá, akkor nincsenek megoldhatatlan akadályok.

A legtöbb kapcsolatban nem azért vitatkoznak a párok, mert egymással van problémájuk, hanem mert az egyik nő, a másik pedig férfi, és a két nem máshogy látja ugyanazokat a helyzeteket. 

Kell, hogy a házasok, jegyesek időnként találkozzanak a saját korosztályukban másokkal, akik hasonló élethelyzetben vannak.

A legtöbb házasság a gyerekek születésével egy logisztikai központtá alakul, és a feladatmegoldásokon túl ritkán-, vagy egyáltalán nem marad idő az érzések megbeszélésére, átadására.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

Forrás és kép: pecsiegyhazmegye.hu

süti beállítások módosítása