A kapcsolati erőszak áldozatait védi az Ökumenikus Segélyszervezet
SZEMlélek 2020. február 17.

A kapcsolati erőszak áldozatait védi az Ökumenikus Segélyszervezet

Országos kampányukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy van hová fordulniuk a bántalmazottaknak - közölte Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

d_mtz20200217008.jpg
A segélyszervezet kampányát az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával indítja, "A szeretet nem árt" jelmondattal, amellyel azt akarják üzeni, hogy semmi nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot egy kapcsolatban - mondta.
    
Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is azt hangoztatta, hogy a kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan, ugyanakkor ha valaki áldozattá vált, annak tudnia kell, van segítség, van hová fordulnia.
    
Az államtitkár szerint a kapcsolati erőszakot nem lehet aktuálpolitikai kérdéssé tenni, továbbá nem elég csak a tragédiákról beszélni, hanem azt is be kell mutatni, hányan dolgoznak az ellátórendszerben, hol kérhető segítség.
    
"Mindannyian a jelzőrendszer tagjai vagyunk", mert senki nem nézheti tétlenül, ha kapcsolati bántalmazást lát - tette hozzá.
    
Azt országban "mindig van egy üres hely", ahol be tudnak fogadni egy krízishelyzetben lévő családot - közölte.
    
Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as telefonszámán éjjel-nappal kérhető segítség. A szolgálat támogatását négyszeresére, 202,5 millió forintra emelték - mondta Novák Katalin.
   
Ismertetése szerint 2010 és 2019 között jelentősen nőtt azon intézmények száma, amelyek a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkoznak.
    
A krízisközpontok száma ez idő alatt 12-ről 20-ra, az úgynevezett félutasházaké 4-ről 21-re, a titkos menedékházaké egyről 8-ra nőtt. Új ellátási formaként hét kríziskezelő ambulanciát is létrehoztak, és több ezer szakembert képeztek - mondta.
    
Közölte: 2010 és 2019 között 11 ezernél több embernek segített a kapcsolati erőszak áldozatainak támogatására specializálódott ellátórendszer.
    
Arra is felhívta a figyelmet, hogy nyitottak "bármely jogszabályi szigorításra", ha szükség van rá.
    
A területet jól ismerő szakemberek javaslatai alapján már készítettek egy jogszabálycsomagot, amellyel a jövőben hatékonyabbá tudják tenni a kapcsolati erőszakkal szembeni fellépést - közölte Novák Katalin.
    
Gáncs Kristóf hozzátette: a kampány a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is nyújt az aszeretetnemart.hu oldalon elérhető információkkal és online tanácsadással.
    
Rácsok Balázs a segélyszervezet szociális igazgatója szerint az elmúlt hónapok tragédiái intő jelek, ezért tovább kell fejleszteni az ellátást, a jogszabályokat szigorítani kell és további képzésekre is szükség van.
    
Úgy vélte, elérhető, rugalmas szolgáltatások kellenek, és azt is biztosítani kell, hogy a bántalmazott anonimitásban maradhasson, amíg akar, ezért működtetnek online vagy telefonos tanácsadást is.
    
A sajtótájékoztatón a budapesti Móricz Zsigmond körtér egyik villamosmegállójában bemutattak egy interaktív köztéri plakátot, amely azzal a kérdéssel igyekszik elgondolkoztatni a járókelőket, hogy "Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?".

Forrás:MTI

 

süti beállítások módosítása