Ciara megérkezett!
SZEMlélek 2020. február 10.

Ciara megérkezett!

Sok munkát ad a viharos szél a tűzoltóknak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője.

vihar0210.jpg

Dóka Imre elmondta: mostanáig mintegy 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében kapták.

Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét - tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt.

Azt írták: a széllökések délutánig az ország nagy részén meghaladhatják a 60-75, a Dunántúlon, kisebb eséllyel néhol a Duna-Tisza közén a 80-90 kilométer/órát.

Délután hidegfront érkezik. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 kilométer/órát. Hétfő estétől a front átvonultával átmenetileg veszít erejéből a szél, majd kedden reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 kilométer/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 kilométer/órát meghaladó legerősebb lökésekkel.

Kitértek arra is, hogy kora délután Észak-Magyarországon, majd az érkező hidegfront mentén a Dunántúlon, esetleg az Alföldön a záporok mellett egy-egy zivatar kialakulhat. A zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A főpolgármester fokozott figyelmet kér a közlekedőktől

Karácsony Gergely főpolgármester az autósokat és a gyalogosokat is arra kéri, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Kiemelte: "az esetleg leszakadó ágak, hulló cserepek miatt körültekintően válasszanak parkolóhelyet". Fokozott óvatosságra van szükségük a mozgásukban korlátozottaknak, az időseknek és a kisgyermekkel közlekedőknek is - fűzték hozzá.

A főpolgármester utasítására a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság folyamatos kapcsolatban van az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal - olvasható a közleményben.

Emlékeztettek: az Országos Meteorológiai Szolgálat többek között Budapestre és Pest megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos szél veszélye miatt.

A széllökések ereje délutánig az ország nagy részén meghaladhatja a 60-75, a Dunántúlon, kisebb eséllyel néhol a Duna-Tisza közén a 80-90 kilométer per órát. Délután hidegfront érkezik. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 kilométer per órát.

Megbillent a Balaton víztükre

Elérte a Balaton térségét is hétfőn az a ciklon, amely a napokban lecsapott Nyugat-Európára. A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

A Balaton hajnalban mért átlagos vízállása 112 centiméter a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A tó vízszintje 13 órakor mutatta a legnagyobb kilengést egy időben: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében mért adatok között.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI megkeresésére elmondta, bár az erős ciklonnak csak a széle érintette Magyarországot, hétfőre virradóra megerősödött, majd viharossá fokozódott a Dunántúlon a délnyugati szél. Főként a Balatonnál alakult ki erős szélvihar, itt mérték az országban a legnagyobb széllökéseket kora délutánig: Sümegen óránként 103, Siófokon 102 kilométeres erősségű volt a szél.

A meteorológus arról is beszámolt, hogy a Balaton középső és nyugati medencéjében jellemzően óránkénti 70-75 kilométeres széllökéseket mértek, vagyis az átvonuló vihar összességében gyengébbnek bizonyult a múlt heti északnyugati hidegfrontnál, amikor két napon keresztül 100 kilométeresnél erősebb szelet is mértek.

A mostani szélvihar különlegességét a délnyugati szélirány okozta, ami hossztengelyében érte a Balatont, és az ilyenkor szokásos módon jelentős vízszintkülönbséget okozott a nyugati és a keleti part között - tette hozzá.

Várhatóan a délnyugati szél erőssége délután gyengül az üdülőrégióban, majd a ciklonhoz tartozó hidegfront érkezése után északnyugatira fordul. Az északnyugati szélből is lehetnek kedden erős vagy viharos lökések, de ezek már inkább csak a Balaton keleti medencéjét érintik - mondta a szakember.

Tavaly kétszer - március elején és július végén - billent meg jelentősebb mértékben a Balaton víztükre hosszanti irányban. Akkor 49, illetve 40 centiméternyi különbséget mutatott az egy időben mért vízszint a tó keleti és nyugati végében.

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni hétfőn az Európa-szerte viharos időjárás miatt - közölte a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

Valentínyi Katalin tájékoztatásában kiemelte: a Budapest Airport már a délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Hétfőn ez 11 járatpárt (indulót és érkezőt) érint. Azonban - mint kiemelte - a járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolja. Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Azt írta: jelenleg 32-35 csomós szél fúj a repülőtér környezetében, később délután azonban ennél erősebb, akár 47 csomós (körülbelül 90 kilométer/órás) erősségű szél várható. A szél iránya keresztirányú, majdnem teljesen merőleges a futópályákra - tette hozzá.

Jelenleg a budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása zökkenőmentes - közölte Valentínyi Katalin.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt.

Az országszerte viharosra erősödő szél miatt több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésükben azt írták: a szél tovább erősödik, emiatt országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések.

Délután hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé - a délnyugati országrész kivételével - viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hidegfront mentén a Dunántúlon - legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Százezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban

Mintegy százezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon hétfőre virradóra átvonuló és kiadós esővel kísért szélvihar következtében. Számos helyen, főleg a cseh-német határon, leállt a vasúti forgalom a sínekre dőlt, kitört fák következtében, s több hegyvidéki közúton is közlekedési akadályok alakultak ki.

A heves szélviharnak eddig három sérültje van, és komoly anyagi károk keletkeztek. A kidőlt fák több helyen - Prágában, Prachaticében, Ceské Budejovicében - parkoló gépkocsikra estek, a vihar néhány épület tetőszerkezetét is megrongálta.

A széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű hegycsúcsán pedig rekordnak számító 180 kilométer/óra szélsebességet mértek - mondta Teodor Marjan meteorológus a közszolgálati Cseh Rádióban.

A legnagyobb nehézségek a Prága körüli Közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany - jelentette a Cseh Energetikai Művek (CEZ). A nyugat-csehországi Karlovy Vary környékén 21 ezer, Pilsen (Plzen) környékén pedig több mint 15 ezer háztartás nélkülözi az áramot.

"Elsősorban a legfőbb magas feszültségű vezetékeket állítjuk helyre, mintegy 150 helyről jelentettek problémát" - nyilatkozott a közrádióban Sona Holingerová, a CEZ szóvivője.

Prágában a szélvihar miatt hétfőn zárva tart az állatkert.

A dél-morvaországi Uherské Hradiste mellett a heves szélvihar felborított egy kamiont, minek következtében több órára le kellett zárni a Szlovákia felé vezető E50-es főutat, ami komoly közlekedési káoszt okozott.

Rendőrségi jelentések szerint a cseh autópályák teljes hosszukban mindenütt járhatóak.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet felhívta a lakosság figyelmét, hogy a nap folyamán újabb szélviharokra - 70-110 kilométeres óránkénti sebességűekre - lehet számítani, ezért mindenkit óvatosságra intett, és országszerte a legmagasabb fokú készültséget rendelték el.

Közlekedési fennakadásokat és károkat okozott a szélvihar Németországban

Közlekedési fennakadásokat és károkat okozott Németországban egy viharfront, amely orkánerejű széllökésekkel vonul át az ország felett. A front hétfő reggel érkezett Bajorország tartomány térségébe, ahol több tízezer háztartás áram nélkül maradt és sokhelyütt megbénult a közlekedés.

A müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították, az 1050 hétfői járatból több mint 420 járatot töröltek.

Münchenben és számos további városban korlátozásokkal működik a közösségi közlekedés. A fennakadások és a vihar jelentette veszélyek miatt tanítási szünetet rendeltek el a bajorországi iskolákban.

A Sabine elnevezésű - Európában máshol Chiara néven regisztrált - vihar kicsavart fákat, megrongált tetőszerkezeteket, leszakított elektromos vezetékeket. A vezetékhálózatban keletkezett károk miatt 50 ezer háztartásban nincs áram Bajorországban.

A helyenként óránkénti 170 kilométeres sebességű széllökésekkel tomboló vihar vasárnap érkezett Németország térségébe. Bajorország mellett számos további tartományban is akadozik a vasúti, a közúti és a légi közlekedés. Észak-Rajna-Vesztfália két legnagyobb repülőterén, a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren például 150 járatot töröltek. A Deutsche Bahn vasúttársaság leállította távolsági járatait. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a közlekedés, az érintett szakaszok vizsgálatát hétfő délelőtt kezdték meg.

Több térségben felmentették a tanulókat az iskolalátogatási kötelezettség alól hétfőre. A kidőlő fák, lehulló tetőcserepek sérüléseket is okoztak, legalább két embert súlyos állapotban szállítottak kórházba. Azonban a vihar a vártnál kisebb anyagi károkat okozott.

A Ciara miatt több mint 55 ezer lengyel háztartás maradt áram nélkül

A Lengyelország felett is tomboló Ciara vihar miatt több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül, az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott - közölte hétfőn reggel a lengyel kormány biztonsági központja (RCB). A lengyel köztévé szerint két halálos áldozata is van a viharos szélnek.

Hétfő délelőtt a lengyel közszolgálati hírtelevízió közölte: a Bukowina Tatrzanska hegyi síközpontban négy emberre ráborult egy síkölcsönző viharos szél által letépett tetőzete. A balesetben ketten - egy nő és egy kislány - meghaltak, egy sérült asszonyt kórházba vittek, egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.

Vasárnaptól hétfő hajnalig 1100 alkalommal riasztották a tűzoltókat, akik mindenekelőtt kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítottak el. Úttesten fekvő fák miatt két gépkocsivezető megsérült.

Az áramkiesések az RCB szerint a leginkább a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot, valamint az északon fekvő Nyugat-pomerániai vajdaságot érintik.

Több közúton, ezen belül az országot észak-déli irányban átszelő A1 autópálya alsó-sziléziai szakaszán, valamint öt tengermelléki vasúti szakaszon a vihar fennakadásokat okozott. A Swinoujscie balti-tengeri kikötőből nem indítottak kompokat, a lengyelországi repülőterek pedig az Európában fennálló időjárási viszonyok miatt több nemzetközi járatot is töröltek.

A vihar negyven épületet rongált meg, ezen belül 28 lakóházat. A dél-lengyelországi Kujawy faluban a leszakadt áramvezeték egy gazdasági épületre esett rá, s az áramütés miatt elpusztult 16 tehén.

Az országos meteorológiai szolgálat már vasárnap másodfokú viharriasztást adott ki szinte az egész ország területére. Két dél-lengyelországi vajdaságban - a nyugaton fekvő Alsó-sziléziaiban, valamint a Kárpátaljaiban - harmadfokú, akár katasztrófajellegű jelenségekre is figyelmeztető riasztás érvényes.

Az óránkénti 120 kilométeres viharos széllökések veszélye miatt az RCB vasárnap figyelmeztető sms üzeneteket küldött szét az ország déli részében fekvő öt vajdaság lakosainak. Ebben lehetséges áramszünetekről tájékoztattak, és arra kérték az embereket, hogy aki teheti, maradjon otthon. 

(Forrás: MTI)

 

süti beállítások módosítása