Havonta 15000 eurót költenek arra, hogy megvédjék a madarakat
SZEMlélek 2020. február 07.

Havonta 15000 eurót költenek arra, hogy megvédjék a madarakat

Hollandiában, a Zeelandban lévő Krammer szélerőmű-park az első, amelyben leállítják a lapátokat, amikor madarak repülnek arrafelé. A park természetvédelmi területnél található.

1920x1080a_2.jpg

A 34 szélmalom kamerákkal, mikrofonokkal és hangszórókkal van felszerelve. A park 15 000 Eurót költ a szélturbinák esetleges leállítására. "Ez egy jelentős összeg, mégis azt szeretnénk, ha a madarak, és különösen a nagy tengeri sasok továbbra is itt repülhetnének." - nyilatkozta Gijs van Hout, az Omroep Zeeland szélerőműpark projektvezetője.

A rendszert eredetileg a ritka tengeri sasokkal való ütközés megelőzésére fejlesztették ki, de más nagy madarak számára is használható, mint például a darvak, kócsagok.

"Így is találunk elhullott madarakat, de nem sokat." – Tavaly körülbelül húsz madártetemet találtak, állította Roland-Jan Buijs ökológus, aki részt vett a park telepítésében. "A turbinalapátok csúcsa 60 méter magas. Ez szándékos, mivel a legtöbb madár 20-35 méter magasan repül. A nagy ragadozó madarak azonban, mint például a tengeri sas, elsősorban lefelé néznek."

A malmok kamerái pásztázzák a környéket. Ha egy madár 600 méteres sugarú körbe kerül, a turbinák  ideiglenesen kikapcsolnak. Mindaddig, amíg a madár 600 méteren belül tartózkodik, a forgórész leáll. A projektvezető, Van Hout szerint ez szinte naponta megtörténik.

Speciális mikrofonokat is elhelyeztek a denevérek ultrahangos hangjának felfogására. Ha egy órán belül háromszor érzékelik az ultrahangot, akkor a turbina leáll.

Ez a park büszke arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik a környező természetet. Groningen tartományban már létezik egy kísérleti madár-radar is. A rendszert számos szélturbinánál tesztelték már az elmúlt időszakban. A tartományok döntenek majd arról, hogy bevezetik-e ezt a módszert a madarak védelmében.  

(Forrás:NOS.nl)

süti beállítások módosítása