Szalóki Ági: Az a rémisztő képződmény, aki nagyobb csoportokat megbélyegez
SZEMlélek 2020. február 06.

Szalóki Ági: Az a rémisztő képződmény, aki nagyobb csoportokat megbélyegez

A zenész válaszolt az elmúlt napokban nagy vitát kiváltó témában a SZEMléleken megjelent személyes vallomásra, amelynek szerzője keresztény, hetero, de nem fehér férfi.

szalokiagi.jpg

Bitemo Erik írása ide kattintva olvasható, amelyhez az alábbi gondolatokat fűzte Szalóki Ági, hozzá is járult sorai leközléséhez.

* * *

Kedves Bitemo Erik!

Éppen azért veszélyes Niedermüller gyűlölködő mondata, mert az ilyen mondatok célja az Ön sérelmének, sérelmei emlékének felébresztése. Ehhez Niedermüller az általánosítás, az összemosás veszélyes eszközét használta, ugyanazt az eszközt, amit a rasszisták, a nácik és a homofóbok használnak.

A nagybátyám hajléktalan volt, és megölte őt egy másik hajléktalan. Mégsem az jut eszembe a nap mint nap velem szembejövő hajléktalanokról, hogy gyilkosok. Miért? Mert normális vagyok, nem általánosítok, hanem a konkrét helyzetet és a konkrét személyt nézem. Niedermüller hajszálpontosan ugyanúgy viselkedett, mint azok a keresztények, akik Önnel kapcsolatban rasszista megjegyzést tettek. Ha valamennyi fehér hetero keresztény így viselkedne nap mint nap Önnel, vagy ha a fehér hetero keresztények legalább 80 százaléka, akkor megérteném az álláspontját. A sérelmét átérzem, azonban arra kérem, Ön se essen bele Niedermüllerhez hasonlóan az általánosítás csapdájába. De azt se gondolja, hogy Magyarországon és a világban csupa normális, elfogadó ember él.

Az, aki Önt vagy bárkit származása, vallása, bőrszíne, nemi identitása, testi adottságai miatt megbélyegez, megsért, az nem normális. De csakis az nem normális.

Egyetlen nagyobb csoportra sem mondhatjuk azt, hogy ilyen vagy olyan. Niedermüller ezt megengedte magának. Kivonta a magyar társadalomból a migránsokat, a nem keresztényeket, a nem-magyarokat, a romákat, és megállapította, hogy ami marad, a fehérek, hetero keresztények csoportja, egy rémisztő képződmény. Én pedig úgy gondolom, hogy az, aki az ilyen gondolatokkal eljátszik és egy adott csoportról nem pontos ismeretek alapján, tudományos kutatásokra, felmérésekre hivatkozva nyilatkozik, hanem általánosítva megbélyegez nagyobb csoportokat, és ezáltal a csoport minden egyes tagját, az maga a rémisztő képződmény. 

Szalóki Ági

süti beállítások módosítása