Elhunyt Kirk Douglas - hatévesen apjától kapta az első "Oscar"-t
SZEMlélek 2020. február 06.

Elhunyt Kirk Douglas - hatévesen apjától kapta az első "Oscar"-t

103 évesen elhunyt a legendás színész, aki a béke munkálója volt.

aa1c_1.jpg
- Kirknek szép élete volt, egész nemzedékeknek hagy hátra filmeket, magáról pedig azt az emléket, hogy elismert filantróp volt, aki a közjóért és a békéért munkálkodott a világban - írta Michael Douglas a 103 esztendős korában elhunyt édesapjáról.
(A képre kattintva galéria nyílik.)
Kirk Douglas minden idők egyik legnagyobb sztárja volt, briliáns színész, feledhetetlen és kirobbanó tehetséggel. Azért is emlékezni fogunk rá, mert a karrierjét veszélyeztetve szembeszegült Hollywood "fekete listájával", amikor felkérte Dalton Trumbót a Spartacus forgatókönyvének megírására - fogalmazott bejegyzésében Mark Hamill.
(A később Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, író, újságíró, filmrendező egyike volt azon "hollywoodi tízeknek" akiket a hidegháború elején kommunista nézeteik vagy párttagságuk miatt üldöztek, bebörtönöztek és foglalkoztatási tilalommal sújtottak.)
103 év itt a Földön. Szépen cseng! Klassz volt veled lógni 
- búcsúzott tőle a Twitteren Danny DeVito.
- Gyerekkoromtól, már az első osztálytól színész akartam lenni. Egy színdarabban játszottam, édesanyám fekete kötényt varrt nekem, abban voltam cipészmester.
Az előadás után édesapám átadta az első Oscar díjamat - egy tölcsér fagylaltot
- mesélte Kirk Douglas hivatásának ébredéséről.
Douglas kivándorolt orosz zsidók gyerekeként született 1916-ban Issur Danielovitch Demsky néven az Egyesült Államokban, a New York állambeli Amsterdamban. A hétgyerekes családban ő volt az egyetlen fiú. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája az 1930-as években kezdődött, akkor vette fel a Kirk Douglas nevet. Karrierje a negyvenes években kezdődött, több mint nyolcvan filmben játszott, háromszor jelölték Oscar-díjra.
A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, de megsebesült és leszerelt. Folytatta színészi pályafutását, hamar sztárrá vált. Filmes szerepei között drámai hős, megszemélyisített romantikus és modern alakokat, de szerepelt westernekben is. Fél évszázados filmes karrierjét a tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták.
(Forrás és fotó: huffingtonpost.fr)
süti beállítások módosítása