Pénz, karrier, fejlődés? - Miért szeretnének a fiatalok diplomát szerezni?
SZEMlélek 2020. február 01.

Pénz, karrier, fejlődés? - Miért szeretnének a fiatalok diplomát szerezni?

Február 15-ig lehet jelentkezni az egyetemek, főiskolák szeptemberben induló képzéseire. A Diplomás Pályakövetési Rendszer Frissdiplomás és Aktív hallgatói kutatása egyetemisták, főiskolások tanulmányairól, motivációiról és munkavégzéséről gyűjtött információkat.

motivacio.jpg

Azt vizsgálták, miért szeretnének a fiatalok diplomát szerezni. A kérdőívet kitöltő hallgatók hat lehetőség (munkanélküliség elkerülése, magas jövedelem, vezetői pozíció, karrier, kötetlenebb életmód, külföldi munkavállalás, szakmai, intellektuális fejlődés) közül kettőt választhattak.

11 754 aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező alapszakos hallgató töltötte ki a kérdőívet - ők elsősorban a magas jövedelem, a szakmai, intellektuális fejlődés és a kötetlenebb életmód reményében vettek részt a felsőoktatásban Tízből hat hallgató (63, illetve 61 százalék) választotta a magas jövedelmet, illetve a szakmai, intellektuális fejlődést, majdnem 55 százaléknak pedig a kötetlenebb életmód is nagyon fontos volt. Vezetői pozícióra, karrierre tízből három válaszadó vágyott, a munkanélküliség elkerülését a diákok negyede, a külföldi munkavállalást pedig 13 százalékuk jelölte meg a diplomaszerzés indokaként.

Az osztatlan képzéseken tanuló 2575 tesztkitöltő kicsit másként nyilatkozott motivációjáról. Náluk a szakmai, intellektuális fejlődés és a kötetlenebb életmód vezet - ezeket a válaszadók 77, illetve 70 százaléka jelölte meg a felsőoktatásban való részvétel okaként. A magas jövedelmet 56 százalék választotta. A munkanélküliség elkerülését a diákok 28 százaléka, a vezetői pozíciót, karriert 20 százaléka, a külföldi munkavállalást 9 százaléka választotta a két legfontosabb indok egyikeként.

A 2586 válaszadó mesterszakos számára a kötetlenebb életmód már kevésbé volt fontos: minden negyedik diák jelölte meg. A szakmai, intellektuális fejlődésre, illetve a magas jövedelemre itt is sokan "szavaztak": a hallgatók 65, illetve 60 százaléka. A vezetői pozíciót, karriert 31 százalék, a munkanélküliség elkerülését 16 százalék, a külföldi munkavállalást pedig 8 százalék választotta a diplomaszerzés indokaként.

(Forrás: eduline.hu)

süti beállítások módosítása